Pregled bibliografske jedinice broj: 576683
Matematičko modeliranje dvostupanjskog kontinuiranog procesa proizvodnje bioetanola
Matematičko modeliranje dvostupanjskog kontinuiranog procesa proizvodnje bioetanola, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 576683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematičko modeliranje dvostupanjskog kontinuiranog procesa proizvodnje bioetanola
(Mathematical modelling of two-step continuous process of bioethanol production)
Autori
Mario Dukić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.04
Godina
2012
Stranica
70
Mentor
Horvat, Predrag
Neposredni voditelj
Novak, Mario
Ključne riječi
bioetanol; šećerna repa; kvasac; ekstrakcija; matematičko modeliranje
(bioethanol; sugar beet; yeast; extraction; mathematical modelling)
Sažetak
Bioetanol je obnovljivi izvor energije koji se primjenjuje kao gorivo ili dodatak gorivima. U proizvodnji bioetanola jedna od najčešćih sirovina jest šećerna repa zbog visokog udjela saharoze. Za fermentaciju šećera iz šećerne repe primjenjuje se tehnološka operacija ekstrakcije. U ovom radu je provedena kontinuirana ekstrakcija i fermentacija šećera iz šećerne repe u koloni za ekstrakciju i bioreaktoru s mješalom pri različitim parametrima procesa (temperatura, vrijeme zadržavanja i koncentracija biomase). Eksperimentalni podaci pri temperaturi 36 °C, vremenu zadržavanja od 20 min i koncentraciji biomase od 30 g/L bili su uspoređeni s vrijednostima izračunatim primjenom matematičkog modela koji je izrađen za reaktor prvog stupnja odnosno ekstrakcijsku kolonu te su pokazali relativno dobar stupanj sukladnosti, što znači da je model verbalno i matematički ispravno postavljen
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb