Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 575415

Izolacija enzima ADH iz stanica kvasca


Plavac, Bojan
Izolacija enzima ADH iz stanica kvasca, 2010., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 575415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija enzima ADH iz stanica kvasca
(Isolation ADH from yeast cells)

Autori
Plavac, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2010

Stranica
104

Mentor
Vasić-Rački, Đurđa

Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac; izolacija
(alcohol dehydrogenase; baker's yeast; isolation)

Sažetak
Dehidrogenaze su enzimi koji za svoje katalitičko djelovanje trebaju tzv. „slobodni“ koenzim, a koji se ponaša kao drugi supstrat u katalitičkoj reakciji [1]. Ovi biokatalizatori se upotrebljavaju za dobivanje kiralnih produkata kao npr. amino kiselina [2] ili alkohola [3], iz nekiralnih prekursora. Da bi se koenzim koristio ekonomično i uspješno u biokatalitičkoj reakciji, te da bi se reakcijska ravnoteža pomicala u smjeru nastajanja produkta, potrebno je koenzim in situ regenerirati. U literaturi [1] je opisan čitav niz metoda regeneracije koenzima, a u ovom radu je upotrebljena metoda regeneracije pomoću dodavanja ko-substrata u reakcijski medij. Kao ko-substrat je upotrebljen aceton. Provedene su dvije reakcije: oksidacija etanola i oksidacija heksanola. Kao biokatalizator je upotrebljena alkohol dehidrogenaza (YADH) izolirana iz pekarskog kvasca, koja za svoju katalitičku aktivnost treba koenzim: nikotinamid-adenin-dinukleotid NAD(H). Enzim je izoliran prema metodi opisanoj u literaturi [4] i kinetički karakteriziran metodom početnih brzina. Na temelju eksperimentalnih podataka su za njega metodom nelinearne regresije procijenjeni parametri. Prema procijenjenim kinetičkim parametrima može se zaključiti da reakcijski produkti acetaldehid odnosno heksanal značajno inhibiraju reakcijsku brzinu odnosno djeluju kao inhibitori enzima. Koristeći eksperimentalne podatake, napravljen je formalni kinetički model i model šaržnog reaktora. Pomoću modela je oponašan proces u šaržnom reaktoru, te je procijenjena količina potrebnog biokatalizatora za provedbu reakcije. Eksperimentalni rezultati provedbe biokatalitičke oksidacije etanola i heksanola dobro se slažu sa rezultatima oponašanja procesa pomoću modela, što upućuje na valjanost modela i procjenu kinetičkih parametara. Oksidacije etanola i heksanola su provođene u reaktoru volumena 40 mL, pri temperaturi 30 oC i pH 8, 8 u 0, 1 M pirofosfatnom puferu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đurđa Vasić-Rački (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Plavac, Bojan
Izolacija enzima ADH iz stanica kvasca, 2010., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Plavac, B. (2010) 'Izolacija enzima ADH iz stanica kvasca', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Plavac, Bojan}, year = {2010}, pages = {104}, keywords = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac, izolacija}, title = {Izolacija enzima ADH iz stanica kvasca}, keyword = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac, izolacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Plavac, Bojan}, year = {2010}, pages = {104}, keywords = {alcohol dehydrogenase, baker's yeast, isolation}, title = {Isolation ADH from yeast cells}, keyword = {alcohol dehydrogenase, baker's yeast, isolation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font