Pregled bibliografske jedinice broj: 57537
Usporedba proizvodnje mlijeka simentalskih krava uvoznog i domaćeg genoma s područja Sv. Ivana Žabna
Usporedba proizvodnje mlijeka simentalskih krava uvoznog i domaćeg genoma s područja Sv. Ivana Žabna // Stočarstvo, 54 (2000), 2; 103-111 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 57537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba proizvodnje mlijeka simentalskih
krava uvoznog i domaćeg genoma s područja Sv.
Ivana Žabna
(Comparison of Milk by Simmental Cows of Imported
and Domestic Breed from the Area of Sv. Ivan Žabno)
Autori
Čuklić, Dražen ; Knežević, Ivan ; Pintić, Vinko ; Jelen, Tatjana ; Poljak, Franjo
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 54
(2000), 2;
103-111
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
proizvodnja mlijeka ; simentalske krave ; uvozni i domaći genom
(milk production ; Simmental cows ; imported and domestic breed)
Sažetak
Na području Sv. Ivana Žabna posljednjih godina uvezen je veći broj bređih junica simentalske pasmine. U svrhu usporedbe proizvodnje mlijeka uvoznog i domaćeg genoma istraže su laktacijska proizvodnja i parcijalana mliječnost tijekom prve četiri laktacije na 67 krava područja djelovanja uzgojno-selekcijske službe Sv. Ivan Žabno. Istraživani su i parametri kakvoće mlijeka kod oba genotipa: mliječna mast i bjelančevine. Kod domaćeg genoma simetalca analizom laktacijske mliječnosti I.-IV. laktacije utvrđena su uobičajena variranja razlika srednjih vrijednosti između laktacija, međutim ona nisu statistički značajna (P 0, 01 ; P 0, 05). Također, nema značajnijih razlika srednjih vrijednosti sadržaja mlijčne masti i bjelančevina između laktacija (I.-IV.). Analizom laktacijske mliječnosti I.-IV. laktacije uvoznog genoma utvrđena je značajna razlika srednjih vrijednosti između I.i IV., te II. i IV. laktacije i to na oba nivoa značajnosti (P 0, 01 ; P 0, 05). Razlike srednjih vrijednosti između laktacija postoje i u pokazateljima kakvoće mlijeka. Tako su značajne razlike u pogledu sadržaja mliječne masti između I. i IV. odnosno II. i IV. laktacije, te u pogledu sadržaja bjelančevina između I. i IV. odnosno II. i IV. laktacije na obe razine značajnosti (P 0, 01 ; P 0, 05). Dobiveni rezultati istraživanja parcijalnih mliječnosti (dijelova laktacije) I.-IV. laktacije ne pokazuju veća odstupanja i kreću se kod domaćeg genoma od 0-100/40, 58 posto, 101-200/35, 15 posto i 201-305 dana/24, 27 posto, odnosno kod uvoznog genoma 0-100/39, 84 posto, 101-200/35, 21 posto i 201-305 dana/24, 95 posto. Utvrđeni rezultati istraživanja korelacijeske povezanosti proizvodnje mlijeka, masti i bjelančevina međusobno su različiti na obje razine značajnosti između genoma i kretali su se od srednje negativne do jako pozitivne (kod domaćeg genoma od 0, 4780 do 0, 7734 i kod uvoznog genoma od 0, 3839 do 0, 6620.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract