Pregled bibliografske jedinice broj: 574590
Kakvoća jagode u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske
Kakvoća jagode u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka 7.znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Višnjica, 2012. str. 37-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 574590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća jagode u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske
(Strawberry quality grown in Mediterranean part of Croatia)
Autori
Radunić, Mira ; Strikić, Frane ; Žanetić, Mirella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 7.znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Višnjica, 2012, 37-37
Skup
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Slatina, Hrvatska, 02.03.2012. - 03.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jagoda; dolina rijeke Neretve; Vrgorac; kemijske karakteristike
(strawberry; Neretva Valley; Vrgorac; chemical characteristics)
Sažetak
Uzgoj voća i povrća u dolini rijeke Neretve profitabilna je poljoprivredna djelatnost. Povoljni agroekološki čimbenici pogoduju ranom dozrijevanju te je glavnina rano sezonske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, koncentrirana u ovom području. Jagoda je voćna vrsta čiji plodovi vrlo rano dozrijevaju i prvo je svježe voće na tržištu. U mediteranskom dijelu RH najveća proizvodnja odvija se na području Vrgorca, ali proizvedene količine ne zadovoljavaju potrebe tržišta. Mogućnosti za povećanjem proizvodnje postoje u dolini rijeke Neretve. Dolina rijeke Neretve odlikuje se specifičnim pedološkim i klimatskim prilikama koje utječu na ranije dozrijevanje plodova u odnosu na Vrgorac. Velika pedološka i hidrološka raznolikost ogledana kroz zastupljenost različitih tipova tala može utjecati na prirod, dozrijevanje i kakvoću proizvoda. Kakvoća ploda danas, u poljoprivrednoj proizvodnji, ima sve veći značaj. Plod jagode se ubraja u skupinu visoko vrijednih namirnica s visokim sadržajem vitamina C, kalija te antioksidanata i drugih bioaktivnih spojeva važnih u ljudskoj prehrani. Cilj ovog istraživanja je utvrditi kakvoću plodova i dinamiku dozrijevanja jagode uzgajane u dolini rijeke Neretve (Opuzen, Metković) i Vrgorcu. Usporediti kakvoću plodova jagode uzgojene u dolini rijeke Neretve i na području Vrgorca s jagodama uzgojenim na području grada Zagreba te jagodama nabavljenih u trgovačkim lancima. Jagode uzgajane na području Vrgorca imale su bolju obojenost i kakvoću plodova u odnosu na jagodu uzgajanu na području Metkovića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Perica, Slavko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split