Pregled bibliografske jedinice broj: 574519
Maslinarstvo u Španjolskoj, studij slučaja: prerađivačka zadruga „Pedrera“, Sevilla
Maslinarstvo u Španjolskoj, studij slučaja: prerađivačka zadruga „Pedrera“, Sevilla // Zbronik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Ivković, Frane (ur.).
Višnjica: Hrvatska voćarska zajednica, 2012. str. 51-51 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 574519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maslinarstvo u Španjolskoj, studij slučaja: prerađivačka zadruga „Pedrera“, Sevilla
(Olive orchards in Spain, a case study: cooperative "Pedrera", Seville)
Autori
Klepo, Tatjana ; Garay Herrero, Fernando Javier ; Pereira de Carvalho Braz Frade, Rita María ; Peçi, Elisa ; Strikić, Frane ; Radunić, Mira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbronik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Ivković, Frane - Višnjica : Hrvatska voćarska zajednica, 2012, 51-51
Skup
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Slatina, Hrvatska, 02.03.2012. - 03.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
maslina; ulje; Kraljevina Španjolska; uljara; zadruga
(olive; oil; Kingdom of Spain; olive mills; cooperatives)
Sažetak
Maslinovo ulje kao i stolne masline svakim danom postaju sve važnije i traženije namirnice u ljudskoj prehrani. Kao posljedica kontinuiranog rasta potrošnje raste i proizvodnja ploda masline. Kraljevina Španjolska najveći je svjetski proizvođač maslina i maslinovog ulja, unutar koje je provincija Sevilla, nakon Jaena i Cordobe, treća po proizvodnji ploda masline. U ovom radu analiziran je cjelokupni proces prerade i poslovanja prerađivačke zadruge prvog reda „Pedrera“ u provinciji Sevilla, koja zajedno sa još 14 zadruga prvog reda čini zadrugu drugog reda, „Oleoestepa“. Zadruga „Pedrera“ broji 400 zadrugara sa približno 2500 ha maslinika. U vrijeme prerade ima devet zaposlenih, a godišnje preradi oko 11 milijuna kg ploda masline. Uspješno poslovanje zadruge temelji se na kontinuiranom poboljšanju kvalitete krajnjeg proizvoda, povoljnije cijene goriva, gnojiva i maslinova ulja za zadrugare te prodaja komine masline i ostalih nusproizvoda elektranama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Perica, Slavko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split