Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574338

Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o.


Rac, Jasna
Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o., 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 574338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o.
(Technology of "Ivanečki jeger" production in "Industrija mesa Ivanec" d.o.o.)

Autori
Rac, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.05

Godina
2010

Stranica
46

Mentor
Božac, Romano

Neposredni voditelj
Kos, Ivica

Ključne riječi
Ivanečki jeger; tehnološki proces; kemijski sastav; mikrobiološke analize; senzorno ocjenjivanje
(Ivanečki jeger; technological process; chemical content; microbiological analysis; sensory evaluation)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi tehnološki proces proizvodnje te fizikalne, kemijske, mikrobiološke i organoleptičke karakteristike polutrajne kobasice trgovačkog naziva „Ivanečki jeger“ izrađene prema proizvođačkoj specifikaciji „Industrije mesa Ivanec“ d.o.o. U tu svrhu provela su se potrebna mjerenja na 5 serija proizvedenog „Ivanečkog jegera“. Tehnološki proces se sastojao od pripreme osnovnih i pomoćnih sirovina, pripreme mesnog tijesta, pripreme emulzije od kožice, usitnjavanja mesa govedskih glava, pripreme nadjeva, punjenja u pripremljena crijeva, termičke obrade, hlađenja i skladištenja. Kalo proizvodnje „Ivanečkog jegera“ je iznosilo 11, 03% uz prosječno 48, 98% vode, 39, 30% masti te 11, 72% proteina. Udio nitrita u gotovom proizvodu je bila 0, 006% što odgovara propisanim vrijednostima. Udio ukupnih polifosfata je iznosio 0, 61% u rasponu od 0, 33% do 0, 73% što se pripisuje velikoj varijabilnosti sirovine. Mikrobiološke pretrage nakon termičke obrade nisu potvrdile prisutnost patogenih mikroorganizama, dok su ostali prisutni mikroorganizmi u granicama propisanih pravilnicima. Senzorna (organoleptička) ocjena „Ivanečkog jegera“ je potvrdila ujednačenost proizvodnje i zadovoljavajuću razinu kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Romano Božac (mentor)

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rac, Jasna
Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o., 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Rac, J. (2010) 'Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o.', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rac, Jasna}, year = {2010}, pages = {46}, keywords = {Ivane\v{c}ki jeger, tehnolo\v{s}ki proces, kemijski sastav, mikrobiolo\v{s}ke analize, senzorno ocjenjivanje}, title = {Tehnologija proizvodnje "Ivane\v{c}kog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o.}, keyword = {Ivane\v{c}ki jeger, tehnolo\v{s}ki proces, kemijski sastav, mikrobiolo\v{s}ke analize, senzorno ocjenjivanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rac, Jasna}, year = {2010}, pages = {46}, keywords = {Ivane\v{c}ki jeger, technological process, chemical content, microbiological analysis, sensory evaluation}, title = {Technology of "Ivane\v{c}ki jeger" production in "Industrija mesa Ivanec" d.o.o.}, keyword = {Ivane\v{c}ki jeger, technological process, chemical content, microbiological analysis, sensory evaluation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font