Pregled bibliografske jedinice broj: 574335
Utjecaj spola na klaoničke pokazatelje i fizikalna svojstva buta
Utjecaj spola na klaoničke pokazatelje i fizikalna svojstva buta, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 574335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola na klaoničke pokazatelje i fizikalna svojstva buta
(Effect of gender on carcass traits and physical properties of raw ham)
Autori
Mesarić, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2012
Stranica
39
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
spol; klaonički pokazatelji; but; pH vrijednost
(gender; carcass traits; ham; pH value)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje svinja i fizikalna svojstva buta namijenjenog proizvodnji dalmatinskog pršuta. U istraživanju su korišteni tropasminski križanci žive mase cca 150 kg od kojih je slučajno izabrano 20 nazimica (N) i 20 muških kastrata (K). Nakon klanja izvršena su mjerenja klaoničke mase trupova te debljine slanine i slabinskog dijela mišića m. longissimus dorsi (MLD) prema metodi dvije točke. Obrađeni butovi su izvagani te je izvršeno mjerenje pH vrijednosti i pokazatelja boje. Dobiveni podaci su obrađeni statističkim paketom SAS V9.1 primjenom GLM procedure. Istraživanjem je utvrđena značajno veća debljina slanine trupova muških kastrata (P<0, 05) i veća debljina slabinskog dijela MLD-a trupova nazimica (P<0, 05) usprkos jednakoj klaoničkoj masi. Masa obrađenog buta i udio obrađenog buta u polovici su bili značajno veći kod nazimica. Obradom podataka nije utvrđena razlika u vrijednostima pH ni pokazatelja boje butova između spolova. Stoga možemo zaključiti da spol nije utjecao na fizikalna svojstva buta, već samo na klaoničke pokazatelje trupova. Butovi muških kastrata su pogodniji za proizvodnju dalmatinskog pršuta zbog veće debljine slanine i manje debljine slabinskog dijela MLD-a što može pozitivno utjecati na proizvodne pokazatelje i senzorne karakteristike pršuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija