Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574333

Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta


Smrček, Sanja
Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 574333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta
(Technology of Dalmatian ham production)

Autori
Smrček, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2010

Stranica
25

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
pršut; kakvoća; proizvodne faze; dalmatinski pršut
(dry-cured ham; quality; production stages; Dalmatian ham)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je proučiti tehnološki postupak proizvodnje pršuta u svijetu te opisati proizvodnju dalmatinskog pršuta. Pršut je iznimno cijenjen proizvod u cijelom svijetu. Njegova proizvodnja je tradicionalno vezana uz mediteranske zemlje, ponajprije zbog povoljne klime koja uz odgovarajuću sirovinu (but) sudjeluje u stvaranju jedinstvenog proizvoda, specifičnog okusa i mirisa. Tehnološki proces proizvodnje pršuta u svijetu sastoji se od nekoliko tipičnih faza: prijem svježih butova, soljenje, ujednačavanje soli (odmor), dimljenje, sušenje i zrenje. Tijekom proizvodnje pršuta na mesu se odviju mikrobiološke, fizikalno-kemijske, biokemijske te senzorne promjene koje vode k stvaranju karakterističnog proizvoda. Proizvodnja dalmatinskog pršuta je nešto drugačija od proizvodnje poznatih pršuta u svijetu i sastoji se od sljedećih faza: prijema i obrade butova, soljenja (salamurenja), dimljenja, sušenja i zrenja. Gotov dalmatinski pršut se odlikuje osebujnom aromom, blagim slanim okusom, jednoličnom crvenom bojom mesa i poželjnom konzistencijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smrček, Sanja
Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Smrček, S. (2010) 'Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smr\v{c}ek, Sanja}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {pr\v{s}ut, kakvo\'{c}a, proizvodne faze, dalmatinski pr\v{s}ut}, title = {Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pr\v{s}uta}, keyword = {pr\v{s}ut, kakvo\'{c}a, proizvodne faze, dalmatinski pr\v{s}ut}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smr\v{c}ek, Sanja}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {dry-cured ham, quality, production stages, Dalmatian ham}, title = {Technology of Dalmatian ham production}, keyword = {dry-cured ham, quality, production stages, Dalmatian ham}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font