Pregled bibliografske jedinice broj: 574333
Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta
Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 574333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje dalmatinskog pršuta
(Technology of Dalmatian ham production)
Autori
Smrček, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2010
Stranica
25
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
pršut; kakvoća; proizvodne faze; dalmatinski pršut
(dry-cured ham; quality; production stages; Dalmatian ham)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je proučiti tehnološki postupak proizvodnje pršuta u svijetu te opisati proizvodnju dalmatinskog pršuta. Pršut je iznimno cijenjen proizvod u cijelom svijetu. Njegova proizvodnja je tradicionalno vezana uz mediteranske zemlje, ponajprije zbog povoljne klime koja uz odgovarajuću sirovinu (but) sudjeluje u stvaranju jedinstvenog proizvoda, specifičnog okusa i mirisa. Tehnološki proces proizvodnje pršuta u svijetu sastoji se od nekoliko tipičnih faza: prijem svježih butova, soljenje, ujednačavanje soli (odmor), dimljenje, sušenje i zrenje. Tijekom proizvodnje pršuta na mesu se odviju mikrobiološke, fizikalno-kemijske, biokemijske te senzorne promjene koje vode k stvaranju karakterističnog proizvoda. Proizvodnja dalmatinskog pršuta je nešto drugačija od proizvodnje poznatih pršuta u svijetu i sastoji se od sljedećih faza: prijema i obrade butova, soljenja (salamurenja), dimljenja, sušenja i zrenja. Gotov dalmatinski pršut se odlikuje osebujnom aromom, blagim slanim okusom, jednoličnom crvenom bojom mesa i poželjnom konzistencijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija