Pregled bibliografske jedinice broj: 574332
Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa
Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 574332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa
(Effect of fatty acid composition on pork and beef quality)
Autori
Jagarinec, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.10
Godina
2010
Stranica
22
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
svinje; goveda; masne kiseline; kakvoća mesa
(pig; cattle; fatty acids; meat quality)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti sastav masnih kiselina mesa te opisati njihov utjecaj na kakvoću mesa svinja i goveda te zdravlje ljudi. Poznavanje sastava masnih kiselina u mesu proizlazi uglavnom iz potrebe za pronalaženjem načina za stvaranjem zdravijeg mesa, tj. mesa s većim kvocijentom polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina kao i povoljnije ravnoteže između omega-6 i omega- 3 masnih kiselina. Promjena sastava masnih kiselina se najčešće postiže hranidbom, kao što je dodavanje sjemenki lana u prehranu svinja. Slično se može postići kod hranidbe goveda, međutim ispaša kod goveda omogućava lakšu promjenu sastava masnih kiselina zbog velikog sadržaja PUFA u travi uz unos većih količina antioksidanata koji održavaju količinu PUFA sprečavajući njihovu oksidaciju. Novije medicinske spoznaje ukazuju na gubitak ravnoteže u kvocijentu između omega-6 i omega-3 PUFA u prehrani ljudi koji pogoduje pojavi i stalnom porastu bolesti moderne civilizacije. Istraživanja su pokazala da povećani unos omega-3 masnih kiselina u hrani u odnosu na unos omega-6 masnih kiselina može smanjiti rizik od razvoja krvožilnih, autoimunih i drugih kroničnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija