Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574332

Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa


Jagarinec, Nikola
Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 574332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa
(Effect of fatty acid composition on pork and beef quality)

Autori
Jagarinec, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.10

Godina
2010

Stranica
22

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
svinje; goveda; masne kiseline; kakvoća mesa
(pig; cattle; fatty acids; meat quality)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti sastav masnih kiselina mesa te opisati njihov utjecaj na kakvoću mesa svinja i goveda te zdravlje ljudi. Poznavanje sastava masnih kiselina u mesu proizlazi uglavnom iz potrebe za pronalaženjem načina za stvaranjem zdravijeg mesa, tj. mesa s većim kvocijentom polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina kao i povoljnije ravnoteže između omega-6 i omega- 3 masnih kiselina. Promjena sastava masnih kiselina se najčešće postiže hranidbom, kao što je dodavanje sjemenki lana u prehranu svinja. Slično se može postići kod hranidbe goveda, međutim ispaša kod goveda omogućava lakšu promjenu sastava masnih kiselina zbog velikog sadržaja PUFA u travi uz unos većih količina antioksidanata koji održavaju količinu PUFA sprečavajući njihovu oksidaciju. Novije medicinske spoznaje ukazuju na gubitak ravnoteže u kvocijentu između omega-6 i omega-3 PUFA u prehrani ljudi koji pogoduje pojavi i stalnom porastu bolesti moderne civilizacije. Istraživanja su pokazala da povećani unos omega-3 masnih kiselina u hrani u odnosu na unos omega-6 masnih kiselina može smanjiti rizik od razvoja krvožilnih, autoimunih i drugih kroničnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jagarinec, Nikola
Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jagarinec, N. (2010) 'Utjecaj masnih kiselina na kakvoću svinjskog i govedskog mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagarinec, Nikola}, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {svinje, goveda, masne kiseline, kakvo\'{c}a mesa}, title = {Utjecaj masnih kiselina na kakvo\'{c}u svinjskog i govedskog mesa}, keyword = {svinje, goveda, masne kiseline, kakvo\'{c}a mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagarinec, Nikola}, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {pig, cattle, fatty acids, meat quality}, title = {Effect of fatty acid composition on pork and beef quality}, keyword = {pig, cattle, fatty acids, meat quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font