Pregled bibliografske jedinice broj: 574331
Utjecaj spola na sastav masnih kiselina dalmatinskog pršuta
Utjecaj spola na sastav masnih kiselina dalmatinskog pršuta, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 574331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola na sastav masnih kiselina dalmatinskog pršuta
(Effect of gender on fatty acid composition of Dalmatian dry-cured ham)
Autori
Hajenić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2011
Stranica
28
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
dalmatinski pršut; spol; sastav masnih kiselina
(Dalmatian ham; gender; fatty acid composition)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj spola na sastav i zbirne udjele masnih kiselina dalmatinskog pršuta. U istraživanju su korišteni tropasminski križanci žive mase cca 150 kg koji su uzgajani u istim uvjetima i hranjeni istom komercijalnom smjesom. Nakon klanja slučajno je odabrano 20 polovica nazimica (N) i 20 polovica muških kastrata (K) od kojih su odvojeni i obrađeni butovi za proizvodnju dalmatinskog pršuta. Nakon završenog tehnološkog procesa proizvodnje dalmatinskog pršuta izvršene su kemijske analize sastava masnih kiselina pomoću plinske kromatografije. Dobiveni podaci su obrađeni statističkim paketom SAS V9.1 primjenom GLM procedure sa spolom kao fiksnim utjecajem. Istraživanjem je utvrđeno da pršuti muških kastrata sadrže značajno veći udio zasićenih masnih kiselina (SFA), dok pršuti nazimica sadrže značajno veći udio polinezasićenih masnih kiselina te zbirne udjele n-6 i n-3 masnih kiselina. Udio mononezasićenih masnih kiselina se nije značajno razlikovao između spolova. Butovi muških kastrata su s tehnološkog stajališta pogodniji za proizvodnju pršuta zbog većeg udjela SFA i manjeg udjela linolne kiseline (C18:2 n-6). Pršuti nazimica imaju značajno veći kvocijent polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina te manji kvocijent ukupnih n-6 i ukupnih n-3 masnih kiselina pa su prema nutritivnim preporukama povoljniji za ljudsku prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija