Pregled bibliografske jedinice broj: 574329
Nutritivna vrijednost peradskog mesa
Nutritivna vrijednost peradskog mesa, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 574329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost peradskog mesa
(Nutritive value of poultry meat)
Autori
Mesarić, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2009
Stranica
24
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
meso peradi; nutricionizam; zdravlje; morfologija
(poultry meat; nutrition; health; morphology)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja mesa peradi raste zajedno sa zahtjevom tržišta za sve većim količinama kvalitetnog, zdravstveno ispravnog i visoko probavljivog animalnog proizvoda. Da bi potkrijepili tu činjenicu, cilj ovog rada je bio proučiti morfologiju mišića i nutritivnu vrijednost mesa peradi te utjecaj mesa peradi na organizam čovjeka kroz poboljšanje zdravlja. Rezultati rada pokazuju da meso peradi ima značajnu biološko-nutritivnu vrijednost, malu kaloričnu vrijednost, povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a bogato je na proteinima i esencijalnim aminokiselinama. Takve karakteristike ga čine važnim animalnim proizvodom u dijetetskim obrocima, čak i kao jeftiniji način liječenja ispred sintetičkih proizvoda. Kvaliteta i zdravlje mesa je danas prvi čimbenik koji se mora osigurati da bi meso zadržalo svoje mjesto na repertoaru današnjeg čovjeka, koji je danas zbog sve bržeg ritma života sklon sve većim metaboličkim smetnjama i zdravstvenim problemima, a meso peradi nudi mu sve bitne sastojke za organizam. Peradsko meso ima uočljivu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, u prehrani dijabetičkih bolesnika te kod problema s pothranjenošću. Iako je prethodnih godina proizvodnja peradskog mesa bila pogođena pojavom „ptičje gripe“ (virus gripe tip H5N1), ljudi i dalje konzumiraju meso peradi u gotovo podjednakoj količini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija