Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574329

Nutritivna vrijednost peradskog mesa


Mesarić, Jurica
Nutritivna vrijednost peradskog mesa, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 574329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost peradskog mesa
(Nutritive value of poultry meat)

Autori
Mesarić, Jurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2009

Stranica
24

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
meso peradi; nutricionizam; zdravlje; morfologija
(poultry meat; nutrition; health; morphology)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja mesa peradi raste zajedno sa zahtjevom tržišta za sve većim količinama kvalitetnog, zdravstveno ispravnog i visoko probavljivog animalnog proizvoda. Da bi potkrijepili tu činjenicu, cilj ovog rada je bio proučiti morfologiju mišića i nutritivnu vrijednost mesa peradi te utjecaj mesa peradi na organizam čovjeka kroz poboljšanje zdravlja. Rezultati rada pokazuju da meso peradi ima značajnu biološko-nutritivnu vrijednost, malu kaloričnu vrijednost, povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a bogato je na proteinima i esencijalnim aminokiselinama. Takve karakteristike ga čine važnim animalnim proizvodom u dijetetskim obrocima, čak i kao jeftiniji način liječenja ispred sintetičkih proizvoda. Kvaliteta i zdravlje mesa je danas prvi čimbenik koji se mora osigurati da bi meso zadržalo svoje mjesto na repertoaru današnjeg čovjeka, koji je danas zbog sve bržeg ritma života sklon sve većim metaboličkim smetnjama i zdravstvenim problemima, a meso peradi nudi mu sve bitne sastojke za organizam. Peradsko meso ima uočljivu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, u prehrani dijabetičkih bolesnika te kod problema s pothranjenošću. Iako je prethodnih godina proizvodnja peradskog mesa bila pogođena pojavom „ptičje gripe“ (virus gripe tip H5N1), ljudi i dalje konzumiraju meso peradi u gotovo podjednakoj količini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mesarić, Jurica
Nutritivna vrijednost peradskog mesa, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mesarić, J. (2009) 'Nutritivna vrijednost peradskog mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mesari\'{c}, Jurica}, year = {2009}, pages = {24}, keywords = {meso peradi, nutricionizam, zdravlje, morfologija}, title = {Nutritivna vrijednost peradskog mesa}, keyword = {meso peradi, nutricionizam, zdravlje, morfologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mesari\'{c}, Jurica}, year = {2009}, pages = {24}, keywords = {poultry meat, nutrition, health, morphology}, title = {Nutritive value of poultry meat}, keyword = {poultry meat, nutrition, health, morphology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font