Pregled bibliografske jedinice broj: 57419
Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina
Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 57419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina
(Influence of membrane filtration on sensory properties of wine Graševina)
Autori
Vuković, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2000
Stranica
66
Mentor
Pozderović, Andrija
Neposredni voditelj
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
Membranska filtracija; ultrafiltracija; mikrofiltracija; bijelo vino; organoleptičko ocjenjivanje
(Membrane filtration; ultrafiltration; microfiltration; white wine; sensory analysis)
Sažetak
U suvremenoj proizvodnji vina veliku pozornost treba posvetiti svim tehnološkim operacijama tijekom proizvodnje (od berbe do punjenja u boce)kako bi se proizvelo vino zadovoljavajuće kakvoće. Posebnu pozornost treba obratiti na operacije filtracije i bistrenja vina. Ove operacije u današnje vrijeme globalizacije i proširenja tržišta imaju veliki značaj jer utječu na kemijska i organoleptička svojstva vina, te posebno na njihovu stabilnost i održivost tijekom čuvanja i transporta. U dosadašnjoj proizvodnji vina korištene su klasične metode filtracije: filtracija na pločastim i naplavnim filterima, te bistrenje pomoću različitih sredstava za ubrzavanje bistrenja. Ovi postupci ne obavljaju često u potpunosti stabilizaciju ili uzrokuju nepoželjne kemijske i organoleptičke promjene u vinu. U posljednjih 10-15 godina uslijed naglog razvoja novih materijala za izradu membrana (keramika i sl.) i novih tipova modula (cijevni, kapilarni), došlo je do proširenja primjene membranskih procesa (ultrafiltracije, mikrofiltracije) u procesima filtracije i stabilizacije vina. U ovom radu istraživan je utjecaj različitih vrsta filtracija (ultrafiltracija na cijevnom i pločastom modulu, mikrofiltracija na pločastom modulu, EK filtracija) na organoleptička svojstva vina - boju, bistroću, miris i okus. Cijevni modul koji je bio upotrebljen je uređaj vlastite konstrukcije za cross-flow filtraciju sa jednom keramičkom cijevnom membranom sa 19 kanala, veličina pora 100 nm firme SCT MEMBRALOX. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja (obrazac po Buxbaumu), a dobiveni rezultati su obrađeni metodom ponderiranih bodova. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da su prosječne senzorske ocjene okusa i mirisa vina u korelaciji sa zadržavanjem kemijskih sastojaka vina, prije svega ukupnog ekstrakta, pepela i ukupnih kiselina. Organoleptička kakvoća vina filtriranog membranskom filtracijom ovisila je najvećim dijelom o tipu membrane i veličini pora. Za membransku filtraciju vina prihvatljivije su membrane sa veličinom pora u području mikrofiltracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)