Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 57419

Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina


Vuković, Melita
Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 57419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina
(Influence of membrane filtration on sensory properties of wine Graševina)

Autori
Vuković, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.12

Godina
2000

Stranica
66

Mentor
Pozderović, Andrija

Neposredni voditelj
Pozderović, Andrija

Ključne riječi
Membranska filtracija; ultrafiltracija; mikrofiltracija; bijelo vino; organoleptičko ocjenjivanje
(Membrane filtration; ultrafiltration; microfiltration; white wine; sensory analysis)

Sažetak
U suvremenoj proizvodnji vina veliku pozornost treba posvetiti svim tehnološkim operacijama tijekom proizvodnje (od berbe do punjenja u boce)kako bi se proizvelo vino zadovoljavajuće kakvoće. Posebnu pozornost treba obratiti na operacije filtracije i bistrenja vina. Ove operacije u današnje vrijeme globalizacije i proširenja tržišta imaju veliki značaj jer utječu na kemijska i organoleptička svojstva vina, te posebno na njihovu stabilnost i održivost tijekom čuvanja i transporta. U dosadašnjoj proizvodnji vina korištene su klasične metode filtracije: filtracija na pločastim i naplavnim filterima, te bistrenje pomoću različitih sredstava za ubrzavanje bistrenja. Ovi postupci ne obavljaju često u potpunosti stabilizaciju ili uzrokuju nepoželjne kemijske i organoleptičke promjene u vinu. U posljednjih 10-15 godina uslijed naglog razvoja novih materijala za izradu membrana (keramika i sl.) i novih tipova modula (cijevni, kapilarni), došlo je do proširenja primjene membranskih procesa (ultrafiltracije, mikrofiltracije) u procesima filtracije i stabilizacije vina. U ovom radu istraživan je utjecaj različitih vrsta filtracija (ultrafiltracija na cijevnom i pločastom modulu, mikrofiltracija na pločastom modulu, EK filtracija) na organoleptička svojstva vina - boju, bistroću, miris i okus. Cijevni modul koji je bio upotrebljen je uređaj vlastite konstrukcije za cross-flow filtraciju sa jednom keramičkom cijevnom membranom sa 19 kanala, veličina pora 100 nm firme SCT MEMBRALOX. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja (obrazac po Buxbaumu), a dobiveni rezultati su obrađeni metodom ponderiranih bodova. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da su prosječne senzorske ocjene okusa i mirisa vina u korelaciji sa zadržavanjem kemijskih sastojaka vina, prije svega ukupnog ekstrakta, pepela i ukupnih kiselina. Organoleptička kakvoća vina filtriranog membranskom filtracijom ovisila je najvećim dijelom o tipu membrane i veličini pora. Za membransku filtraciju vina prihvatljivije su membrane sa veličinom pora u području mikrofiltracije.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Melita
Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vuković, M. (2000) 'Utjecaj membranske filtracije na organoleptička svojstva vina sorte Graševina', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Melita}, year = {2000}, pages = {66}, keywords = {Membranska filtracija, ultrafiltracija, mikrofiltracija, bijelo vino, organolepti\v{c}ko ocjenjivanje}, title = {Utjecaj membranske filtracije na organolepti\v{c}ka svojstva vina sorte Gra\v{s}evina}, keyword = {Membranska filtracija, ultrafiltracija, mikrofiltracija, bijelo vino, organolepti\v{c}ko ocjenjivanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Melita}, year = {2000}, pages = {66}, keywords = {Membrane filtration, ultrafiltration, microfiltration, white wine, sensory analysis}, title = {Influence of membrane filtration on sensory properties of wine Gra\v{s}evina}, keyword = {Membrane filtration, ultrafiltration, microfiltration, white wine, sensory analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font