Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 573427

Željezo – toksikološki i nutritivni aspekti u organizmu


Đokić, Maja; Bilandžić, Nina
Željezo – toksikološki i nutritivni aspekti u organizmu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2012), 3; 232/263-238/270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 573427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Željezo – toksikološki i nutritivni aspekti u organizmu
(Iron – toxicological and nutritional aspects in the body)

Autori
Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIV (2012), 3; 232/263-238/270

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
željezo; tokiskokinetika željeza; hrana
(iron; toxicokinetics of iron; food)

Sažetak
Željezo je najzastupljeniji prijelazni metal na Zemlji bitan za mnoge oblike života. S druge strane željezo i spojevi prisutni kao onečišćivaći u atmosferi mogu uzrokovati štetne učinke u ljudi i životinja te na materijale. Živi organizmi su prisiljeni usvojiti djelotvoran način transporta željeza i njegov mehanizam skladištenja da bi održali ravnotežu između štetnih i korisnih učinaka željeza. Raspored željeza u ljudskom tijelu reguliran je kompleksnim mehanizmom kojim se održava homeostaza. Tijekom djetinjstva, trudnoće ili gubitka krvi povečava se potreba za željezom, a ujedno i adsorpcija. Željezo se apsorbira u cijelom probavnom sustavu te se najbolje asimilira iz hema (80 % topivog željeza u mesu) i fiziološki veže za specifične proteine stvarajući reverzibilne, spojeve željeza i proteina odnosno proteinske komplekse. Željezo sudjeluje u raznim metabolitičkim procesima u organizmu, uključujući prijenos kisika, sintezu DNA i prijenos elektrona. Poremećaji metabolizma željeza spadaju u najčešća oboljenja kod ljudi te obuhvaćaju široki spektar bolesti s različitim kliničkim manifestacijama od anemije do neurodegenerativnih bolesti. Akutno trovanje željezom uglavnom uvijek je posljedica ingestije lijekova obogaćenih željezom i dešava se najčešće kod djece. Kronično trovanje željezom je česti problem kod odraslih. Željezo je katalizator u reakciji nastajanja hidroksilnih radikala iz vodikovog peroksida te povećava oksidacijski stres koji u konačnici povećava koncentraciju slobodnog željeza. Ovaj proces može dovesti do oštećenja lipidnih membrana i u konačnici do oštećenja organa jetre, bubrega i slezene. Nedovoljna prisutnost željeza u hrani povećava mehanizam crijevne apsorpcije željeza iz tjelesnih skladišta te se zalihe brže troše nego što se željezo apsorbira iz hrane, što može dovesti do njegova nedostatka u organizmu. Nedostatak željeza je još uvijek endemski prisutan u nekim područjima Zemlje. Suvremeni postupci oplemenjivanja ili pojačavanja prehrane željezom danas razmatraju i potencijalni rizik interakcije između mikronutrienata koji može utjecati na apsorpciju i biodostupnost željeza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đokić, Maja; Bilandžić, Nina
Željezo – toksikološki i nutritivni aspekti u organizmu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2012), 3; 232/263-238/270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Đokić, M. & Bilandžić, N. (2012) Željezo – toksikološki i nutritivni aspekti u organizmu. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (3), 232/263-238/270.
@article{article, author = {\DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, year = {2012}, pages = {232/263-238/270}, keywords = {\v{z}eljezo, tokiskokinetika \v{z}eljeza, hrana}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIV}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {\v{Z}eljezo – toksikolo\v{s}ki i nutritivni aspekti u organizmu}, keyword = {\v{z}eljezo, tokiskokinetika \v{z}eljeza, hrana} }
@article{article, author = {\DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, year = {2012}, pages = {232/263-238/270}, keywords = {iron, toxicokinetics of iron, food}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIV}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Iron – toxicological and nutritional aspects in the body}, keyword = {iron, toxicokinetics of iron, food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font