Pregled bibliografske jedinice broj: 573081
Osvrt na voćarstvo EU-27: stanje, ograničenja, vizije
Osvrt na voćarstvo EU-27: stanje, ograničenja, vizije // Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Ivković, F. (ur.). - Višnjica : Hrvatska voćarska zajednica , 2012. 27-27. / Ivković, F. (ur.). - Hrvatska voćarska zajednica (ur.).
Pustara Višnjica, Hrvatska, 2012. str. 13-13 (plenarno, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 573081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osvrt na voćarstvo EU-27: stanje, ograničenja, vizije
((Review of the EU -27 fruit industry: current status , constraints , vision))
Autori
Čmelik, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Ivković, F. (ur.). - Višnjica : Hrvatska voćarska zajednica , 2012. 27-27.
/ Ivković, F. (ur.). - Hrvatska voćarska zajednica - , 2012, 13-13
Skup
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Pustara Višnjica, Hrvatska, 02.03.2012. - 03.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
EU-27; voćarstvo; stanje; ograničenja; vizije
(EU-27; fruit growing; current status; limitations; vision)
Sažetak
Višegodišnji nasadi u EU-27 zauzimaju 6, 4 % poljoprivrednih površina, od čega na voćnjake otpada 2, 2 milijuna ha (34, 000.000 t), vinograde 3, 5 milijuna. ha (23, 000.000 t), a maslinike 4, 8 milijuna ha (11, 000.000 t). Ova proizvodnja se ostvaruje na cca 1, 4 milijuna gospodarstava. Prosječne površine voćnjaka se značajno razlikuju među članicama EU-27 i kreću se u rasponu 0, 2-8, 9 ha. U strukturi voćarske proizvodnje (podaci za 2011.god.) prevladava jabuka (cca 33 %), slijedi naranča (18 %), breskva i nektarina (cca 16 %), mandarina, kruška, šljiva, jagoda, kiwi, marelica i trešnja, te ostalo voće. Najveći proizvođači voća u EU-27 su Italija i Španjolska (52 % ukupne proizvodnje glavnih 12 voćnih vrsta). Od ukupne proizvodnje jabuke oko 57 % otpada na Poljsku, Italiju i Francusku, a 86 % proizvedenih agruma na Španjolsku i Italiju, za razliku od ostalog voća (posebice jagode i trešnje) čija je proizvodnja ravnomjernije raspoređena među članicama EU-27. Najveći dio proizvedenog voća se potroši na tržištu EU-27, izveze se oko 4, 4 milijuna tona, a uvoz se kreće oko 11, 1 milijuna tona, od čega najviše banana. Niz godina je proizvodnja voća bila stabilna, ali je posljednjih 6 godina zabilježeno smanjenje površina za cca 5 %. Europsko voćarstvo izloženo je brojnim ograničenjima, među kojima su posebno prepoznata: (I) smanjenje potrošnje voća ; (II) povećana konkurencija jeftinijeg voća iz zemalja izvan EU (isti sortiment i kakvoća uz nižu cijenu rada) ; (III) nedostatak kvalificiranih radnika ; (IV) visoka osjetljivost komercijalnih sorata na bolesti i štetnike, te s tim u vezi i relativno velika uporaba pesticida. Unatoč navedenom, ulaganja u voćarsku znanost i struku su u cijeloj EU značajno smanjena. Strateški koncepti za voćarstvo EU od 2013. godine, te vizije za 2020. i 2030. godinu oslanjaju se na nekoliko pretpostavki: buduća proizvodnja mora biti temeljena na znanju, mora biti održiva (ekološki učinkovita) i mora ponuditi potrošaču usmjeren zdrav proizvod. Očekuju se pomaci u selekciji novih sorata, podloga i tehnologijama proizvodnje uz minimalnu uporabu pesticida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zlatko Čmelik
(autor)