Pregled bibliografske jedinice broj: 573034
Ekološko voćarstvo-prednosti i nedostaci
Ekološko voćarstvo-prednosti i nedostaci // Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Ivković, F. (ur.).
Višnjica: Hrvatska voćarska zajednica, 2012. str. 27-27 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 573034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološko voćarstvo-prednosti i nedostaci
(Benefits and difficulties of organic fruit production)
Autori
Batelja Lodeta, Kristina ; Čmelik, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Ivković, F. - Višnjica : Hrvatska voćarska zajednica, 2012, 27-27
Skup
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Slatina, Hrvatska, 02.03.2012. - 03.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ekološka proizvodnja; potencijal; razvoj
(development; organic production; potentials)
Sažetak
Ekološka proizvodnja voća je u zemljama Europske zajednice vrlo popularna i tražena. Ne samo da daje vrijedan doprinos zaštiti okoliša nego osigurava i radna mjesta u ruralnim zajednicama. Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama u kojima ekološka proizvodnja još nije dovoljno razvijena te je u 2009. g. bilo registrirano svega 1264 ha voćnjaka. Veliku prednost i potencijal za razvoj ekološkog voćarstva u Hrvatskoj čine ekološki proizvođači, mladi educirani ljudi, i sve veći broj osviještenih potrošača kojima je bitna kakvoća proizvoda. Stoga je cilj povećati udio površina pod ekološkom poljoprivredom, odnosno u voćarstvu. Ograničavajući čimbenici su dugogodišnji trend depopulacije i starenja sela kao i neadekvatna znanja o takvom vidu proizvodnje. Tržište nije organizirano i kontrolirano te ne postoje otkupne stanice i burze čemu je posljedica loš plasman i zloupotreba naziva „eko” ili „bio” od strane trgovaca. Jedan od ciljeva reforme zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) iz 2003. g. bila je promocija ekološka poljoprivrede koja stvara kvalitetni proizvod, a čija proizvodnja ne šteti okolišu. Europska komisija u “Europskom akcijskom planu za ekološku poljoprivredu i proizvodnju hrane” preporučuje državama članicama maksimalnu potporu ekološkoj poljoprivredi kroz investicijske potpore osobito kod deficitarnih proizvoda (voće i povrće), pomoći u distribuciji i marketingu, potpori u savjetodavnim službama ; kao i pružanje obuke i obrazovanja ekološkim proizvođačima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb