Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572944

Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom


Vinko Ljiljana
Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 572944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom
(Vitamin C content of fruits and commercial fruit juices as determined by HPLC method)

Autori
Vinko Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.03

Godina
2012

Stranica
58

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
vitamin C; HPLC metoda; komercijalni voćni sokovi; voće
(vitamin C; HPLC methods; commercial fruit juices; fruits)

Sažetak
Vitamin C je vitamin topljiv u vodi, jedan je od najvažnijih antioksidanasa dobivenih iz voća i povrća. Kao antioksidans uključen je u mnoge biološke i biokemijske procese. U ovom radu provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja količina vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću pomoću HPLC metode. Komercijalni voćni sokovi i voće su odabrani za analizu zbog svoje široke rasprostranjenosti na tržištu i njihove velike potrošnje. HPLC metoda je jedna od najpouzdanijih metoda za određivanje vitamina C u voću i njegovim prerađevinama i stoga je i odabrana zbog svoje visoke osjetljivost i preciznosti u dobivanju rezultata. Metoda je validirana i utvrđeno je da je prikladna namjeni. Vitamin C je određivan u komercijalnim voćnim sokovima od naranče, jabuke i ananasa, te voću istih vrsta. Sadržaj vitamina C u soku od naranče kretao se u rasponu 25, 17 – 48, 18 mg/100mL, u soku od jabuke od sadržaja ispod limita kvantifikacije do 54, 0 mg/100mL a u soku od ananasa 4, 87 – 36, 96 mg/100mL. Vrijednosti za sadržaj vitamina C u voću su veće u odnosu na komercijalne voćne sokove, tako za naranču iznose 53, 28 mg/100mL a za ananas 67, 23 mg/100mL. Svježe jabuke nisu pokazale mjerljivu koncentraciju vitamina C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vinko Ljiljana
Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vinko Ljiljana (2012) 'Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {vitamin C, HPLC metoda, komercijalni vo\'{c}ni sokovi, vo\'{c}e}, title = {Sadr\v{z}aj vitamina C u komercijalnim vo\'{c}nim sokovima i vo\'{c}u odre\djen HPLC metodom}, keyword = {vitamin C, HPLC metoda, komercijalni vo\'{c}ni sokovi, vo\'{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {vitamin C, HPLC methods, commercial fruit juices, fruits}, title = {Vitamin C content of fruits and commercial fruit juices as determined by HPLC method}, keyword = {vitamin C, HPLC methods, commercial fruit juices, fruits}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font