Pregled bibliografske jedinice broj: 572944
Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom
Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 572944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću određen HPLC metodom
(Vitamin C content of fruits and commercial fruit juices as determined by HPLC method)
Autori
Vinko Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.03
Godina
2012
Stranica
58
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
vitamin C; HPLC metoda; komercijalni voćni sokovi; voće
(vitamin C; HPLC methods; commercial fruit juices; fruits)
Sažetak
Vitamin C je vitamin topljiv u vodi, jedan je od najvažnijih antioksidanasa dobivenih iz voća i povrća. Kao antioksidans uključen je u mnoge biološke i biokemijske procese. U ovom radu provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja količina vitamina C u komercijalnim voćnim sokovima i voću pomoću HPLC metode. Komercijalni voćni sokovi i voće su odabrani za analizu zbog svoje široke rasprostranjenosti na tržištu i njihove velike potrošnje. HPLC metoda je jedna od najpouzdanijih metoda za određivanje vitamina C u voću i njegovim prerađevinama i stoga je i odabrana zbog svoje visoke osjetljivost i preciznosti u dobivanju rezultata. Metoda je validirana i utvrđeno je da je prikladna namjeni. Vitamin C je određivan u komercijalnim voćnim sokovima od naranče, jabuke i ananasa, te voću istih vrsta. Sadržaj vitamina C u soku od naranče kretao se u rasponu 25, 17 – 48, 18 mg/100mL, u soku od jabuke od sadržaja ispod limita kvantifikacije do 54, 0 mg/100mL a u soku od ananasa 4, 87 – 36, 96 mg/100mL. Vrijednosti za sadržaj vitamina C u voću su veće u odnosu na komercijalne voćne sokove, tako za naranču iznose 53, 28 mg/100mL a za ananas 67, 23 mg/100mL. Svježe jabuke nisu pokazale mjerljivu koncentraciju vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek