Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572709

Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom


Jelovac, Nuša
Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 572709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom
(Heterofermentative production of D-(-)-lactic acid from glucose by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T in batch process)

Autori
Jelovac, Nuša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2012

Stranica
124

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; homo- i heterofermentacija; limitacija glukozom; D-(-)-mliječna kiselina; regulacija transporta glukoze; metabolizma supstrata i ekspresije gena las operona
(Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; homo- and heterofermentation; glucose limitation; D-(-)-lactic acid; regulation of glucose transport; metabolism of substrate and expression of las operon genes)

Sažetak
Bakterija Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T može fermentirati monosaharid glukozu i disaharide maltozu i saharozu kao jedine izvore ugljika i energije dostupne u MRS podlozi u uvjetima proizvodnje mliječne kiseline bez podešavanja pH vrijednosti. Iz ove hranjive podloge bakterija ne može koristiti disaharid celobiozu kao ni polimerne ugljikohidrate - škrob i celulozu. Ova bakterija istovremeno može koristiti glukozu i maltozu iz hranjive MRS podloge i u ovim uvjetima proizvodi za oko 20% više mliječne kiseline nego kad fermentira samo aldo-heksozu. Tijekom uzgoja L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T u hranjivoj MRS-glc podlozi u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom pri konstantnoj temperaturi (30oC) i pH vrijednosti (5, 5) najprije se homofermentacijom glukoze proizvodi D-(-)-mliječna kiselina, a kada nastupe uvjeti limitacije supstratom, preostala glukoza se heterofermentacijom razgrađuje do D-(-)-mliječne kiseline i octene kiseline. Na temelju rezultata dobivenih u ovom istraživanju predložen je sustav za regulaciju transporta glukoze, homo- i heterofermentativne pregradnje glukoze-6-fosfata do D-(-)-mliječne kiseline i octene kiseline (faza 1 i faza 2) i ekspresije gena las operona u stanicama ove bakterije. L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T iskazuje proteolitičku aktivnost i koristi proteine, peptide i/ili aminokiseline dostupne u MRS-glc podlozi za rast i aktivnost. Povećanje koncentracije glutamata u okolini stanice pri kraju uzgoja šaržnim postupkom može se povezati sa prilagodbom bakterijske stanice na uvjete u kojima je povećana koncentracija acetata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelovac, Nuša
Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelovac, N. (2012) 'Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelovac, Nu\v{s}a}, year = {2012}, pages = {124}, keywords = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, homo- i heterofermentacija, limitacija glukozom, D-(-)-mlije\v{c}na kiselina, regulacija transporta glukoze, metabolizma supstrata i ekspresije gena las operona}, title = {Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mlije\v{c}ne kiseline iz glukoze s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T \v{s}ar\v{z}nim postupkom}, keyword = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, homo- i heterofermentacija, limitacija glukozom, D-(-)-mlije\v{c}na kiselina, regulacija transporta glukoze, metabolizma supstrata i ekspresije gena las operona}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelovac, Nu\v{s}a}, year = {2012}, pages = {124}, keywords = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, homo- and heterofermentation, glucose limitation, D-(-)-lactic acid, regulation of glucose transport, metabolism of substrate and expression of las operon genes}, title = {Heterofermentative production of D-(-)-lactic acid from glucose by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T in batch process}, keyword = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, homo- and heterofermentation, glucose limitation, D-(-)-lactic acid, regulation of glucose transport, metabolism of substrate and expression of las operon genes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font