Pregled bibliografske jedinice broj: 572709
Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom
Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 572709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Heterofermentativna proizvodnja D-(-)-mliječne kiseline iz glukoze s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T šaržnim postupkom
(Heterofermentative production of D-(-)-lactic acid from glucose by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T in batch process)
Autori
Jelovac, Nuša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2012
Stranica
124
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; homo- i heterofermentacija; limitacija glukozom; D-(-)-mliječna kiselina; regulacija transporta glukoze; metabolizma supstrata i ekspresije gena las operona
(Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; homo- and heterofermentation; glucose limitation; D-(-)-lactic acid; regulation of glucose transport; metabolism of substrate and expression of las operon genes)
Sažetak
Bakterija Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T može fermentirati monosaharid glukozu i disaharide maltozu i saharozu kao jedine izvore ugljika i energije dostupne u MRS podlozi u uvjetima proizvodnje mliječne kiseline bez podešavanja pH vrijednosti. Iz ove hranjive podloge bakterija ne može koristiti disaharid celobiozu kao ni polimerne ugljikohidrate - škrob i celulozu. Ova bakterija istovremeno može koristiti glukozu i maltozu iz hranjive MRS podloge i u ovim uvjetima proizvodi za oko 20% više mliječne kiseline nego kad fermentira samo aldo-heksozu. Tijekom uzgoja L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T u hranjivoj MRS-glc podlozi u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom pri konstantnoj temperaturi (30oC) i pH vrijednosti (5, 5) najprije se homofermentacijom glukoze proizvodi D-(-)-mliječna kiselina, a kada nastupe uvjeti limitacije supstratom, preostala glukoza se heterofermentacijom razgrađuje do D-(-)-mliječne kiseline i octene kiseline. Na temelju rezultata dobivenih u ovom istraživanju predložen je sustav za regulaciju transporta glukoze, homo- i heterofermentativne pregradnje glukoze-6-fosfata do D-(-)-mliječne kiseline i octene kiseline (faza 1 i faza 2) i ekspresije gena las operona u stanicama ove bakterije. L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T iskazuje proteolitičku aktivnost i koristi proteine, peptide i/ili aminokiseline dostupne u MRS-glc podlozi za rast i aktivnost. Povećanje koncentracije glutamata u okolini stanice pri kraju uzgoja šaržnim postupkom može se povezati sa prilagodbom bakterijske stanice na uvjete u kojima je povećana koncentracija acetata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)