Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572354

Procjena kriterija higijene u proizvodnji trupova na području dalmacije


Škoko, Ines; Listeš, Irena; Dujić, Tomislav; Katić, Anđelo
Procjena kriterija higijene u proizvodnji trupova na području dalmacije // The International Congress "Veterinary Science and Profession" : Book of Abstracts / Maltar-Strmečki, Nadica ; Severin, Krešimir ; Slavica, Alen (ur.).
Zagreb, 2011. str. 86-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 572354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kriterija higijene u proizvodnji trupova na području dalmacije
(Hygiene assessment criteria in the production of carcasses in the dalmatia)

Autori
Škoko, Ines ; Listeš, Irena ; Dujić, Tomislav ; Katić, Anđelo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
The International Congress "Veterinary Science and Profession" : Book of Abstracts / Maltar-Strmečki, Nadica ; Severin, Krešimir ; Slavica, Alen - Zagreb, 2011, 86-86

ISBN
978-953-6062-81-2

Skup
The International Congress "Veterinary Science and Profession"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.10.2011. - 04.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
trupovi; aerobne mezofilne bakterije; Enterobacteriaceae; Salmonella spp.
(carcasses; total aerobic count; Enterobacteriaceae; Salmonella spp.)

Sažetak
Subjekt u poslovanju s hranom (SPH), koji na tržište plasira trupove, treba osigurati dobru higijensku praksu na osnovu analize kritičnih točaka proizvodnje, da bi proizveo trupove slobodne od patogenih bakterija i s što je moguće manjim brojem mikroorganizama. Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/08, 156/08 i 89/10) propisuje kriterije koje subjekt u poslovanju s hranom (SPH) treba ispunjavati, dok na osnovu Pravilnika o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzoraka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje (NN 30/10), SPH manje frekvencije određuje uzorkovanje na temelju kapaciteta i obavljenih analiza proizvedenih trupova. Od 01.01.2011. do 01.07.2011. na području Dalmacije pregledan je 481 trup goveda, 220 trupova svinja, te 95 trupova janjadi. Trupovi su uzorkovani nedestruktivnom metodom brisa, stružući točno određene površine (vrat, prsa, bok i stražnji dio) odabranog trupa, na način da se spužvicom kreće prvo okomito, pa horizontalno i na kraju ukoso okrečući sve strane spužvice. Spužvice su pregledane na ukupan broj Aerobnih mezofilnih bakterija, na Enterobacteriaceae i na prisustvo Salmonella spp. Rezultati uzorkovanja trupova procjenjeni su u seriji od 5 trupova što čini jedan klaonički lot, te je izračunat logaritam prosječnih dnevnih vrijednosti. 51% klaoničkih lotova trupova goveda je zadovoljavajuće u pogledu ukupnog broja Aerobnih mezofilnih bakterija, dok je 49% prihvatljivo. Enterobacteriaceae su u 93% zadovoljavajuće, a u 4% prihvatljive i 3% nezadovoljavajuće kod trupova goveda. Trupovi svinja su u 60% bili zadovoljavajući za aerobne mezofilne bakterije, 30% prihvatljivi i 10% nezadovoljavajući. U pogledu Enterobacteriaceae 85% zadovoljavajućih, 10% prihvatljivih i 5% nezadovoljavajućih. Trupovi janjadi su 63% zadovoljavajući, 32% prihvatljivi i 5% nezadovoljavajući u pogledu aerobnih mezofilnih bakterija, dok su 84% zadovoljavajući, 11% prihvatljivi i 5% nezadovoljavajući u pogledu Enterobacteriaceae. Salmonella spp. nije utvrđena u klaoničkim lotovima janjadi, dok je utvrđena u 2 klaonička lota goveda i 18 klaoničkih lotova svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Škoko (autor)

Avatar Url Anđelo Katić (autor)

Avatar Url Irena Listeš (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Škoko, Ines; Listeš, Irena; Dujić, Tomislav; Katić, Anđelo
Procjena kriterija higijene u proizvodnji trupova na području dalmacije // The International Congress "Veterinary Science and Profession" : Book of Abstracts / Maltar-Strmečki, Nadica ; Severin, Krešimir ; Slavica, Alen (ur.).
Zagreb, 2011. str. 86-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Škoko, I., Listeš, I., Dujić, T. & Katić, A. (2011) Procjena kriterija higijene u proizvodnji trupova na području dalmacije. U: Maltar-Strmečki, N., Severin, K. & Slavica, A. (ur.)The International Congress "Veterinary Science and Profession" : Book of Abstracts.
@article{article, author = {\v{S}koko, Ines and Liste\v{s}, Irena and Duji\'{c}, Tomislav and Kati\'{c}, An\djelo}, year = {2011}, pages = {86-86}, keywords = {trupovi, aerobne mezofilne bakterije, Enterobacteriaceae, Salmonella spp.}, isbn = {978-953-6062-81-2}, title = {Procjena kriterija higijene u proizvodnji trupova na podru\v{c}ju dalmacije}, keyword = {trupovi, aerobne mezofilne bakterije, Enterobacteriaceae, Salmonella spp.}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}koko, Ines and Liste\v{s}, Irena and Duji\'{c}, Tomislav and Kati\'{c}, An\djelo}, year = {2011}, pages = {86-86}, keywords = {carcasses, total aerobic count, Enterobacteriaceae, Salmonella spp.}, isbn = {978-953-6062-81-2}, title = {Hygiene assessment criteria in the production of carcasses in the dalmatia}, keyword = {carcasses, total aerobic count, Enterobacteriaceae, Salmonella spp.}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font