Pregled bibliografske jedinice broj: 57198
Pravci razvitka suvremene prerade žitarica u okviru prehrambene industrije istočne Hrvatske
Pravci razvitka suvremene prerade žitarica u okviru prehrambene industrije istočne Hrvatske // Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske / Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina (ur.).
Osijek: Hrvatska gospodarska komora ; Županijska komora Osijek, 1999. str. 213-221 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 57198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pravci razvitka suvremene prerade žitarica u okviru prehrambene industrije istočne Hrvatske
(Development direction of modern Cereals processing in Food industry of eastern Croatia)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske
/ Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina - Osijek : Hrvatska gospodarska komora ; Županijska komora Osijek, 1999, 213-221
Skup
Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske : međunarodni znanstveno-stručni skup
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25.03.1999
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prerada žitarica; razvitak istočne Hrvatske; prereda brašna; pekarska industrija; tjesteničarstvo
(cereals processing; development of eastern Croatia; flour processing; bakery production; pasta processing)
Sažetak
Iako je istočna Hrvatska najveći proizvođač žitarica u Republici Hrvatskoj, udio žitarica prerađenih kroz više stupnjeva finalizacije opada. Uključujući se u tržišno gospodarstvo prehrambena industrija istočne Hrvatske moora se prilagoditi europskim i svjetskim normama u proizvodnji visokovrijedne hrane. Nova se orijentacija proizvodnje hrane na osnovi žitarica sve više bazira na racionalnijem korištenju cijelog zrna i njegovih prerađevina. Ukazuje se potreba za uvođenjem malih i srednjih pogona s fleksibilnim programom proizvodnje i novim procesno tehnološkim rješenjima. U radu su navedeni suvremeni trendovi prerade žitarica u istoočnoj Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)