Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571979

Oplemenjivanje pšenice (1931-2011)


Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Novoselović, Dario; Horvat, Daniela; Španić, Valentina
Oplemenjivanje pšenice (1931-2011) // Zbornik sažetaka 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 49-50 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 571979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oplemenjivanje pšenice (1931-2011)
(Wheat breeding (1931-2011))

Autori
Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Novoselović, Dario ; Horvat, Daniela ; Španić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 49-50

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
oplemenjivanje; pšenica; sorte
(breeding; wheat; varieties)

Sažetak
U 80 godina oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek glavni cilj uvijek je bio stvaranje stabilnih, visokorodnih i kvalitetnih krušnih sorti ozime pšenice. Oplemenjivanje se, izravno i neizravno, provodi pedigree metodom selekcije na urod zrna i kakvoću. Pri tome je osobita pozornost usmjerena prema otpornostima na različite biotičke i abiotičke stresove, a u smjeru ranozrelosti, produktivnijeg busanja i većeg žetvenog indeksa. Urađeno je preko 27000 kombinacija intraspecies križanja, razvijen mnogobrojan i fenotipski divergentan selekcijski materijal iz kojega je od 1968. godine do sada priznato 116 sorti pšenice u Hrvatskoj (i bivšoj SFRJ) i 41 sorta u inozemstvu. Analiza kakvoće obuhvaća prvo masu 1000 zrna, hektolitarsku masu, sadržaj bjelančevina i sedimentacijsku vrijednost brašna, a kasnije i sadržaj lijepka, gluten indeks, broj padanja, farinografske i ekstenzografske analize, te probno pečenje kruha. Većina sorata nastala je iz jednostavnih biparentalnih križanja, a nalazi se u A i B farinografskoj grupi. Najznačajnije sorte pšenice stvorene na Poljoprivrednom institutu Osijek prevladavaju 21 godinu u proizvodnji Hrvatske, a siju ih i u inozemstvu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Novoselović, Dario; Horvat, Daniela; Španić, Valentina
Oplemenjivanje pšenice (1931-2011) // Zbornik sažetaka 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 49-50 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Drezner, G., Dvojković, K., Novoselović, D., Horvat, D. & Španić, V. (2012) Oplemenjivanje pšenice (1931-2011). U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Novoselovi\'{c}, Dario and Horvat, Daniela and \v{S}pani\'{c}, Valentina}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {49-50}, keywords = {oplemenjivanje, p\v{s}enica, sorte}, title = {Oplemenjivanje p\v{s}enice (1931-2011)}, keyword = {oplemenjivanje, p\v{s}enica, sorte}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Novoselovi\'{c}, Dario and Horvat, Daniela and \v{S}pani\'{c}, Valentina}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {49-50}, keywords = {breeding, wheat, varieties}, title = {Wheat breeding (1931-2011)}, keyword = {breeding, wheat, varieties}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font