Pregled bibliografske jedinice broj: 571979
Oplemenjivanje pšenice (1931-2011)
Oplemenjivanje pšenice (1931-2011) // Zbornik sažetaka 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 49-50 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 571979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanje pšenice (1931-2011)
(Wheat breeding (1931-2011))
Autori
Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Novoselović, Dario ; Horvat, Daniela ; Španić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 49-50
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
oplemenjivanje; pšenica; sorte
(breeding; wheat; varieties)
Sažetak
U 80 godina oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek glavni cilj uvijek je bio stvaranje stabilnih, visokorodnih i kvalitetnih krušnih sorti ozime pšenice. Oplemenjivanje se, izravno i neizravno, provodi pedigree metodom selekcije na urod zrna i kakvoću. Pri tome je osobita pozornost usmjerena prema otpornostima na različite biotičke i abiotičke stresove, a u smjeru ranozrelosti, produktivnijeg busanja i većeg žetvenog indeksa. Urađeno je preko 27000 kombinacija intraspecies križanja, razvijen mnogobrojan i fenotipski divergentan selekcijski materijal iz kojega je od 1968. godine do sada priznato 116 sorti pšenice u Hrvatskoj (i bivšoj SFRJ) i 41 sorta u inozemstvu. Analiza kakvoće obuhvaća prvo masu 1000 zrna, hektolitarsku masu, sadržaj bjelančevina i sedimentacijsku vrijednost brašna, a kasnije i sadržaj lijepka, gluten indeks, broj padanja, farinografske i ekstenzografske analize, te probno pečenje kruha. Većina sorata nastala je iz jednostavnih biparentalnih križanja, a nalazi se u A i B farinografskoj grupi. Najznačajnije sorte pšenice stvorene na Poljoprivrednom institutu Osijek prevladavaju 21 godinu u proizvodnji Hrvatske, a siju ih i u inozemstvu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Valentina Španić
(autor)
Dario Novoselović
(autor)