Pregled bibliografske jedinice broj: 571604
Utjecaj dodatka šećera na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka
Utjecaj dodatka šećera na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka // IX Susret mladih kemijskih inženjera Knjiga sažetaka / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 195-195 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 571604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka šećera na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka
(Effect of sugars addition on polyphenols content and antioxidant activity of apple)
Autori
Lončarić, Ante ; Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
IX Susret mladih kemijskih inženjera Knjiga sažetaka
/ Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 195-195
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX Susret mladih kemijskih inženjera Nove tehnologije i trasfer znanja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polifenoli; antioksidacijska aktivnost; jabuka
(polyphenols; antioxidant activity; apple)
Sažetak
Trendovi u unapređenju proizvodnje postojećih proizvoda i poluproizvoda, te u razvoju novih proizvoda od voća i povrća su: minimalno procesiranje (proizvodi u svježem stanju), očuvanje nutritivne vrijednosti i izvorne kakvoće sirovine te proizvodi s tzv. „dodanom vrijednosti“ ("added value"). Unapređenjem postojećih procesa i dodavanjem različitih sastojaka u proizvode može se djelovati na očuvanje i/ili nadomjestak nutritivnih tvari, očuvanje organoleptičkih svojstava (boje, arome, teksture) ali i razvijati nove prehrambene proizvode. Neki od sastojaka koji se dodaju za očuvanje prirodnih svojstava namirnice su šećeri koji mogu djelovati kroz tri mehanizma (zamjena vode, staklasti prijelaz i kemijska stabilnost). Dosadašnja istraživanja su pokazala da šećeri utječu pozitivno na stabilnost boje, teksture i očuvanje polifenola. Isto tako kalcij i spojevi s kalcijem utječu pozitivno na teksturu proizvoda (minimalno procesirano voće i povrće), dok su limunska i askorbinska kiselina učinkovite u inhibiranju enzimskog posmeđivanja. U posljednje vrijeme znanstvenici i proizvođači pokazuju veliki interes za namirnice bogate polifenolima (voće, povrće, čaj, crno vino). Glavni razlog je taj što polifenoli imaju važnu ulogu u prevenciji različitih bolesti („health-promoting” compounds). Mnoga istraživanja su pokazala da polifenoli u voću i povrću imaju antikancerogeno, protuupalno, antihepatoksično, antibakterijsko, antivirusno te antialergijsko djelovanje. Antioksidacijsko svojstvo polifenola je uglavnom posljedica njihovog redoks svojstva koje im omogućuje djelovanje kao redukcijsko sredstvo, donor vodika, uklanjanje slobodnih radikala, ali i inhibicije enzima koji povećavaju oksidacijski stres. Važno je napomenuti da u većini slučajeva otpadni nusprodukti u prehrambenoj industriji, npr. voća i povrća, mogu imati isti ili čak i veći sadržaj sekundarnih metabolita od finalnog proizvoda što omogućuje korištenje takvih nusprodukata za obogaćivanje cijelog niza proizvoda. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj dodatka šećera saharoze, glukoze, fruktoze i trehaloze (1%, 5%, 10%) na očuvanje nutritivnih tvari, polifenola i antioksidacijskih svojstava nekih sorata jabuka tijekom njihovog zamrzavanja i sušenja te skladištenja mjesec dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek