Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571576

Boja, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi ličke pramenke


Kaić, Ana; Mioč, Boro; Kasap, Ante; Pavić, Vesna; Barac, Zdravko
Boja, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi ličke pramenke // Zbornik radova 2 / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 693-696 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 571576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Boja, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi ličke pramenke
(Colour, pH and chemical composition of m. longissimus dorsi of Lička pramenka lambs)

Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Pavić, Vesna ; Barac, Zdravko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 2 / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 693-696

ISBN
9789537878054

Skup
47th Croatian & 7th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
boja; pH; kemijski sastav; janjad; lička pramenka
(colour; pH; chemical composition; lambs; Lička pramenka)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase janjadi pri klanju (≤28 kg: >28 kg) na boju, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi ličke pramenke (ukupno 30 janjadi: 15 ženske i 15 muške). Spol i tjelesna masa janjadi neposredno prije klanja nisu značajno utjecali na boju m. longissimus dorsi. Konačna pH vrijednost, mjerena 24 sata post mortem (pH24), značajno se razlikovala između muške i ženske janjadi (P<0, 01). U odnosu na žensku (pH24=5, 51), muška janjad je imala nešto veću konačnu pH vrijednost (pH24=5, 57). Statistički značajne razlike u kemijskom sastavu m. longissimus dorsi između muške i ženske janjadi te janjadi različite tjelesne mase pri klanju u ovom istraživanju nisu utvrđene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zdravko Barać (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ante Kasap (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Mioč, Boro; Kasap, Ante; Pavić, Vesna; Barac, Zdravko
Boja, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi ličke pramenke // Zbornik radova 2 / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 693-696 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kaić, A., Mioč, B., Kasap, A., Pavić, V. & Barac, Z. (2012) Boja, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi ličke pramenke. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 2.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro and Kasap, Ante and Pavi\'{c}, Vesna and Barac, Zdravko}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {693-696}, keywords = {boja, pH, kemijski sastav, janjad, li\v{c}ka pramenka}, isbn = {9789537878054}, title = {Boja, pH i kemijski sastav m. longissimus dorsi janjadi li\v{c}ke pramenke}, keyword = {boja, pH, kemijski sastav, janjad, li\v{c}ka pramenka}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro and Kasap, Ante and Pavi\'{c}, Vesna and Barac, Zdravko}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {693-696}, keywords = {colour, pH, chemical composition, lambs, Li\v{c}ka pramenka}, isbn = {9789537878054}, title = {Colour, pH and chemical composition of m. longissimus dorsi of Li\v{c}ka pramenka lambs}, keyword = {colour, pH, chemical composition, lambs, Li\v{c}ka pramenka}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font