Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571565

Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca


Janžetić, Kristina; Širjan, Ivana; Sudar, Martina; Findrik Blažević, Zvjezdana; Vasić-Rački, Đurđa
Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca // IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Virovitica, 2012. str. 67-67 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 571565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca
(Isolation of alcohol dehydrogenase from yeast cells)

Autori
Janžetić, Kristina ; Širjan, Ivana ; Sudar, Martina ; Findrik Blažević, Zvjezdana ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja - Virovitica, 2012, 67-67

ISBN
978-953-6894-45-1

Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac
(alcohol dehydrogenase; baker's yeast)

Sažetak
Alkohol dehidrogenaza (E.C. No. 1.1.1.1) se može pronaći u velikim količinama u mikroorganizmima i jetri životinja. Ima važnu ulogu u nekoliko fizioloških funkcija uključujući i metabolizam alkohola. Jedan od najboljih izvora ovog enzima su pekarski i vinski kvasac. Enzim ADH je važan jer oksidira sve primarne alkohole, a isto tako može reducirati aldehide, kao npr. acetaldehid i gliceraldehid [1]. Enzimi kvasca su potencijalni industrijski biokatalizatori, zbog niske cijene kvasca, jednostavnog uzgoja stanica kvasca i kvaščeve nepatogenosti. Posebno je važna nepatogenost kvasca jer se u današnje vrijeme sve više pažnje poklanja zaštiti i očuvanju okoliša. U ovom je radu izoliran enzim alkohol dehidrogenaza (YADH) iz stanica komercijalnog vinskog kvasca. Stanice kvasca razbijene su kugličnim mlinom nakon čega su kuglice i ostaci stanične stijenke izdvojeni centrifugiranjem pri 4 500 i 14 000 okr/min. U ovako dobivenom supernatantu su taloženi proteini uz dodatak amonijevog sulfata. Do taloženja alkohol dehidrogenaze dolazi u intervalu od 40-70% zasićenja. Nakon taloženja, koje je provedeno kako bi se izdvojilo što više neželjenih proteina prisutnih u uzorku, frakcija koja je sadržavala alkohol dehidrogenazu je pročišćavana gel filtracijom na kolonama punjenim Sephadex-om G-50 i Sephadex-om G-100. Ovako pripremljen biokatalizator je korišten u reakciji oksidacije heksanola u heksanal. Budući da je ADH enzim kojemu je neophodan koenzim NAD+(H) za katalitičku aktivnost, potrebno je provesti regeneraciju koenzima koja je u ovom radu provedena u reakciji redukcije acetona. [1] Madhusudhan et al, Biochemical Engineering Journal, 2008, 38, 414–420

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Janžetić, Kristina; Širjan, Ivana; Sudar, Martina; Findrik Blažević, Zvjezdana; Vasić-Rački, Đurđa
Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca // IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Virovitica, 2012. str. 67-67 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Janžetić, K., Širjan, I., Sudar, M., Findrik Blažević, Z. & Vasić-Rački, Đ. (2012) Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca. U: Martinez, S. (ur.)IX. Susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Jan\v{z}eti\'{c}, Kristina and \v{S}irjan, Ivana and Sudar, Martina and Findrik Bla\v{z}evi\'{c}, Zvjezdana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {67-67}, keywords = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca}, keyword = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jan\v{z}eti\'{c}, Kristina and \v{S}irjan, Ivana and Sudar, Martina and Findrik Bla\v{z}evi\'{c}, Zvjezdana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {67-67}, keywords = {alcohol dehydrogenase, baker's yeast}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {Isolation of alcohol dehydrogenase from yeast cells}, keyword = {alcohol dehydrogenase, baker's yeast}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font