Pregled bibliografske jedinice broj: 571565
Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca
Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca // IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Virovitica, 2012. str. 67-67 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 571565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija alkohol dehidrogenaze iz stanica kvasca
(Isolation of alcohol dehydrogenase from yeast cells)
Autori
Janžetić, Kristina ; Širjan, Ivana ; Sudar, Martina ; Findrik Blažević, Zvjezdana ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
/ Martinez, Sanja - Virovitica, 2012, 67-67
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac
(alcohol dehydrogenase; baker's yeast)
Sažetak
Alkohol dehidrogenaza (E.C. No. 1.1.1.1) se može pronaći u velikim količinama u mikroorganizmima i jetri životinja. Ima važnu ulogu u nekoliko fizioloških funkcija uključujući i metabolizam alkohola. Jedan od najboljih izvora ovog enzima su pekarski i vinski kvasac. Enzim ADH je važan jer oksidira sve primarne alkohole, a isto tako može reducirati aldehide, kao npr. acetaldehid i gliceraldehid [1]. Enzimi kvasca su potencijalni industrijski biokatalizatori, zbog niske cijene kvasca, jednostavnog uzgoja stanica kvasca i kvaščeve nepatogenosti. Posebno je važna nepatogenost kvasca jer se u današnje vrijeme sve više pažnje poklanja zaštiti i očuvanju okoliša. U ovom je radu izoliran enzim alkohol dehidrogenaza (YADH) iz stanica komercijalnog vinskog kvasca. Stanice kvasca razbijene su kugličnim mlinom nakon čega su kuglice i ostaci stanične stijenke izdvojeni centrifugiranjem pri 4 500 i 14 000 okr/min. U ovako dobivenom supernatantu su taloženi proteini uz dodatak amonijevog sulfata. Do taloženja alkohol dehidrogenaze dolazi u intervalu od 40-70% zasićenja. Nakon taloženja, koje je provedeno kako bi se izdvojilo što više neželjenih proteina prisutnih u uzorku, frakcija koja je sadržavala alkohol dehidrogenazu je pročišćavana gel filtracijom na kolonama punjenim Sephadex-om G-50 i Sephadex-om G-100. Ovako pripremljen biokatalizator je korišten u reakciji oksidacije heksanola u heksanal. Budući da je ADH enzim kojemu je neophodan koenzim NAD+(H) za katalitičku aktivnost, potrebno je provesti regeneraciju koenzima koja je u ovom radu provedena u reakciji redukcije acetona. [1] Madhusudhan et al, Biochemical Engineering Journal, 2008, 38, 414–420
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb