Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571553

Oksidacije heksanola imobiliziranim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca u mikroreaktoru


Pindrić, Katarina; Brdar, Katarina; Šalić, Anita; Zelić, Bruno
Oksidacije heksanola imobiliziranim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca u mikroreaktoru // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 70-70 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 571553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacije heksanola imobiliziranim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca u mikroreaktoru
(Hexanol oxidation using immobilized permeabilized baker's yeast cells within a microchannel)

Autori
Pindrić, Katarina ; Brdar, Katarina ; Šalić, Anita ; Zelić, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 70-70

ISBN
978-953-6894-45-1

Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikrokanal; imobilizacija; pekarski kvasac; heksanol
(microchannels; immobilization; baker's yeast; hexanol)

Sažetak
Heksanal je najpoznatiji predstavnik lako hlapljivih komponenata koji daju specifična organoleptička svojstva velikog broja različitih mirisa i cvijeća (“green notes“ spojevi). Zbog svojih organoleptičkih svojstava heksanal nalazi veliku primjenu u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, a pored toga se koristi i kao fungicid i baktericid. U procesima proizvodnje heksanala kao što su ekstrakcija iz biljaka koje ga sadrže te fermentacije sa cijelim stanicama, koriste se velike količine organskih otapala te nastaju nusprodukti što je razlog za razvojem procesa biotransformacija heksanola enzimski kataliziranim reakcijama. Za provedbu tih reakcija zbog svojih se temeljnih karakteristika kao što su primjerice veliki omjer površine i volumena, kratko vrijeme zadržavanja, učinkovit prijenos tvari i topline, sve više nameću mikroreaktori. U ovom je radu provedena reakcija oksidacije heksanola u heksanal uz cijele stanice pekarskog kvasca. Pekarski kvasac je zbog svoje stabilnosti i otpornosti u različitim vanjskim uvjetima najčešće korišteni biokatalizator u obliku cijelih stanica. Ipak, glavna prednost korištenja cijelih stanica pekarskog kvasca za provedbu ove reakcije je prisutnost enzima potrebnog za reakciju, alkohol dehidrogenaze, i koenzima NAD+ unutar same stanice. Kako bi se omogućila nesmetana difuzija supstrata i produkata kroz staničnu membranu provedena je permeabilizacija stanica detergentom čime su stvorene pore u membrani. Dodatno je provedena kovalentna imobilizacija stanica kvasca na stijenku kanala mikroreaktora kako se stanice kvasca ne bi kontinuirano ispirale iz mikroreaktora te ponovno morale unositi u sustav. Nakon optimizacije kovalentne imobilizacije permeabiliziranih stanica pekarskog kvasca, pri optimalnim uvjetima za imobilizaciju proveden je proces oksidacije heksanola. Određena je kinetika oksidacije i postavljen matematički model procesa. Provedena je ocjena valjanosti matematičkog modela procesa, a dobiveni rezultati uspoređeni su sa onima dobivenim u mikroreaktoru i kotlastom makroreaktoru sa suspendiranim i imobiliziranim stanicama permeabiliziranog kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija

Napomena
Ovaj se tekst temelji na radu koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Šalić (autor)

Avatar Url Bruno Zelić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pindrić, Katarina; Brdar, Katarina; Šalić, Anita; Zelić, Bruno
Oksidacije heksanola imobiliziranim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca u mikroreaktoru // Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 70-70 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pindrić, K., Brdar, K., Šalić, A. & Zelić, B. (2012) Oksidacije heksanola imobiliziranim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca u mikroreaktoru. U: Martinez, S. (ur.)Knjiga sažetaka IX. Susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Pindri\'{c}, Katarina and Brdar, Katarina and \v{S}ali\'{c}, Anita and Zeli\'{c}, Bruno}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {70-70}, keywords = {mikrokanal, imobilizacija, pekarski kvasac, heksanol}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {Oksidacije heksanola imobiliziranim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca u mikroreaktoru}, keyword = {mikrokanal, imobilizacija, pekarski kvasac, heksanol}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pindri\'{c}, Katarina and Brdar, Katarina and \v{S}ali\'{c}, Anita and Zeli\'{c}, Bruno}, editor = {Martinez, S.}, year = {2012}, pages = {70-70}, keywords = {microchannels, immobilization, baker's yeast, hexanol}, isbn = {978-953-6894-45-1}, title = {Hexanol oxidation using immobilized permeabilized baker's yeast cells within a microchannel}, keyword = {microchannels, immobilization, baker's yeast, hexanol}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font