Pregled bibliografske jedinice broj: 571551
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca // IX. Susret mladih kemijskih inženjera / Martinez, Sanja (ur.).
Virovitica, 2012. str. 71-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 571551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca
(Isolation and kinetic characterization of fumarase from baker's yeast)
Autori
Smailbegović, Emina ; Prkačin, Mirjana ; Findrik Blažević, Zvjezdana ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
/ Martinez, Sanja - Virovitica, 2012, 71-71
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
fumaraza; pekarski kvasac
(fumarase; baker's yeast)
Sažetak
U radu je opisan postupak pročišćavanja enzima fumaraze (fumarat hidrataza, EC 4.2.1.2) iz pekarskog kvasca. Fumaraza katalizira ravnotežnu reakciju hidratacije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu. Obzirom da se radi o intracelularnom enzimu, bilo je potrebno razbiti staničnu stijenku pekarskog kvasca da bi se došlo do enzima. Stanice kvasca su razbijane pomoću tri medode: sa staklenim kuglicama, s ultrazvukom, te kombinacijom prethodnih dviju metoda. Enzim je pročišćen iz staničnog ekstrakta u nekoliko koraka. Prvo je provedeno frakcioniranje proteina taloženjem pomoću amonijevog sulfata. Zatim je fino pročišćavanje provedeno na gel filtracijskim kolonama punjenim gelovima Sephadex G-50 i G-100. Korištenim tehnikama su proteini pročišćavani s ukupnim iskorištenjem procesa od približno 25 %. Ovako pripremljen enzim je kinetički karakteriziran u reakciji hidratacije fumarne kiseline. Procijenjene su kinetičke konstante Michaelis-Menteničinog kinetičkog modela. Michaelis-ove konstante za fumarnu i L-jabučnu kiselinu su iznosile 5, 52 i 2, 00 mmol dm-3. Biotransformacija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu katalizirana pročišćenom fumarazom provedena je u kotlastom reaktoru. Postignuta je 76, 5 % ravnotežna konverzija fumarne kiseline. Na temelju kinetičkih parametara i sheme reakcije razvijen je matematički model procesa koji je dobro opisao eksperimentalne podatke. Praćenjem aktivnosti enzima tijekom procesa utvrđeno je da dolazi do deaktivacije enzima. Brzina deaktivacije je opisana kinetičkim modelom za reakciju prvoga reda. Procijenjena konstanta deaktivacije fumaraze je iznosila 0, 0031 min-1.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb