Pregled bibliografske jedinice broj: 571546
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 65 (2011), 261-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 571546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of feeding frequency on ad libitum intake and in vivo digestibility of alfalfa haylage in wether sheep)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Leto, Josip ; Oslovčan, Ivana ; Mataković, Martina
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 65
(2011);
261-270
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(feeding frequency; alfalfa haylage; dry matter; intake; in vivo digestibility)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne u količini od 80 grama suhe tvari (ST) d-1 kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0, 75) ponuđene u 1, 2, 4 ili 8 obroka d-1 na ad libitum konzumaciju ST i in vivo probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne je sadržavala 423 g ST kg-1 svježeg uzorka, 168 g SP kg-1 ST i 492 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Frekvencija hranidbe nije utjecala na konzumaciju svježeg obroka (g d-1) (P>0, 05), na konzumaciju ST obroka (g d-1) niti na probavljivost ST (g kg-1). Utvrđena je veća konzumacija ST obroka (g kg-1 M0, 75) kod frekvencije hranidbe 1x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s frekvencijom hranidbe 2x d-1 i 4x d-1 dnevno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Knežević
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts