Pregled bibliografske jedinice broj: 571511
Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima
Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima // Zbornik znanstvenih radova s međunarodnog susreta "Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu" / Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka (ur.).
Koper: Univerzitetna založba Annales, 2012. str. 177-185 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 571511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima
(Nutritional value of olive oil related to breeding factors)
Autori
Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik znanstvenih radova s međunarodnog susreta "Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu"
/ Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka - Koper : Univerzitetna založba Annales, 2012, 177-185
ISBN
978-961-6862-16-5
Skup
Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu
Mjesto i datum
Portorož, Slovenija, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; prehrambena vrijednost; zrelost plodova; način uzgoja; kondicija stabala; područje uzgoja
(virgin olive oil; nutritional value; fruit ripeness; breeding type; tree condition; cultivation area)
Sažetak
Posebna prehrambena vrijednost hrane može biti sredstvo tržišnog natjecanja u vidu isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji. Kod djevičanskih maslinovih ulja ona proizlazi iz odnosa pojedinih antioksidanasa (hidrofilni fenoli i tokoferoli), vitamina (α-tokoferol) i masnih kiselina (oleinska, polinezasićene). Cilj ovog rada bio je razmotriti utjecaj sorte (Leccino, Istarska bjelica, Buža, Rosinjola), zrelosti plodova, područja uzgoja (slovensko ili hrvatsko), načina uzgoja (ekološki ili integralni-konvencionalni) te kondicije stabala u nasadima na navedene pokazatelje prehrambene vrijednosti. Istraživanja su provedena u okviru projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo, IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013). Podovi su ubirani u 10. i 11. mjesecu 2010., a uzorci ulja dobiveni su laboratorijskim uređajem. Udio hidrofilnih fenola kretao se od 155 do 736 mg/kg (najniži kod Leccina a najviši kod Istarske bjelice), ekološki uzgoj (Leccino) i lošija kondicija stabala (Istarska bjelica) imali su više vrijednosti a uočen je i trend porasta s porastom zrelosti plodova (osim kod Buže). Ukupni tokoferoli kretali su se od 89 do 263 mg/kg (najniži kod Istarske bjelice), hrvatsko područje imalo je nešto veće vrijednosti u odnosu na slovensko. Udio oleinske kiseline kretao se od 73, 3 do 81, 6% a omjer oleinska/linolna od 7 do 19 ; oba pokazatelja bila su vrlo povoljna i značajno viša kod Leccina i Istarske bjelice. Omjer mg α-tokoferol/ g polinezasićenih masnih kiselina bio je vrlo povoljan u odnosu na sjemenska ulja, iznosio je od 1, 5 do 5, 7 i bio najviši kod Leccina. Područje uzgoja, način uzgoja te kondicija stabala maslina nisu značajnije utjecali na pokazatelje prehrambene vrijednosti već su ti pokazatelji prvenstveno bili pod utjecajem sorte tj. genetskih faktora. Rezultati ukazuju na visoki potencijal posebne prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja Istarske bjelice i Leccina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka