Pregled bibliografske jedinice broj: 571471
Teški metali od polja do stola
Teški metali od polja do stola // Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 14-23 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 571471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Teški metali od polja do stola
(Heavy metals from farm to fork)
Autori
Lončarić, Zdenko ; Kádár, Imre ; Jurković, Zorica ; Kovačević, Vlado ; Popović, Brigita ; Karalić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 14-23
ISBN
9789537878030
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
depozicija ; fosfati ; biofortifikacija ; prehrambeni lanac ; akumulacija
(deposition ; phosphates ; biofortification ; food chain ; selective accumulation)
Sažetak
Koncentracija teških metala u ekosustavima kontinuirano se povećava uslijed industrije i cestovnog prometa (Zn, Cu, Pb, Hg, Cd i Ni), termoelektrana (As) i poljoprivrede (Cd, As i Ni). Prirodnim fosfatima unose se U, V, As, Cr i Cd (najviše do 28 g ha-1 god-1 fosfatima iz Afrike), a organskim gnojivima Cd, Zn, Cu (svinjski gnoj), te Pb i Co. Teški metali unose se i karbokalkom, ali kalcizacija značajno smanjuje raspoloživost teških metala (do 50%), osim Mo. Previsoke koncentracije teških metala utvrđene su uglavnom samo u urbanim područjima RH, što otvara značajne mogućnosti u proizvodnji zdrave hrane. Treba izbjegavati uzgoj korjenastog i lisnatog povrća, krumpira i soje u urbanim vrtovima, na površinama opterećenim prometom i industrijalizacijom, te na kiselim tlima. Očuvanje plodnosti tala, kalcizacija, primjerena gnojidba i zaštita, izbor biljnih vrsta i genotipova, stočne hrane i animalnih proizvoda osnove su manjeg unosa toksičnih teških metala u prehrambeni lanac. Uloga znanstvenika je kreirati genotipove s pozitivnom selektivnom akumulacijom teških metala u konzumnom dijelu biljke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Brigita Popović
(autor)
Krunoslav Karalić
(autor)
Zorica Jurković
(autor)
Vlado Kovačević
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)