Pregled bibliografske jedinice broj: 571469
Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac
Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac // Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane". / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 25-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 571469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Brašno i povrće u transferu teških metala u
prehrambeni lanac
(Flour and vegetables in transfer of heavy metals
into food chain)
Autori
Gross-Bošković, Andrea ; Lončarić, Zdenko ; Jurković, Zorica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane".
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 25-26
ISBN
978-953-6331-99-4
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
teški metali ; pšenica brašno ; povrće
(heavy metals ; wheat ; flour ; vegetables)
Sažetak
Kako bi utvrdili količine i vrste teških metala u različitim tipovima brašna i vrstama povrća provedene su, u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, dvije studije. Ispitivanja toksičnih i esencijalnih teških metala u zrnu pšenice porvedena su na 5 proizvodnih površina za 4 izabrane sorte pšenice. Laboratorijskim analizama utvrđena je koncentracija ukupnih teških metala i biljci pristupačnih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb). Prilikom ispitavanja teških metala u povrću, analizirano je povrće sa ukupno 29 proizvodnih površina. Obuhvaćene su tri različite grupe povrća - lisnato, korjenasto i plodovito. Ukupna koncentracija svih navedenih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Mo, Cd, Pb, Cr) u tvrđena je u konzumnim dijelovima uzorkovanog povrća (korijen, lukovica, list ili plod) nakon razaranja biljnog uzorka mikrovalnom digestijom. Rezultati oba projekta statistički su analizirani uporabom SAS for Windows, dok su statističke značajnosti utvrđene testom ANOVA, korelacijama i regresijskim analizama. Ovisnosti analiziranih svojstava prikazane su regresijskim modelima. Najveće koncentracije teških metala utvrđene su u posijama i stočnom brašnu, te u integralnom brašnu jedne sorte pšenice, a najniže u brašnima tipa T850 i T550. Koncentracija teških metala značajno ovisi o vrsti povrća i konzumnom dijelu te su najniže u plodovitom povrću, a značajno više i lisnatom i korjenastom. Najviša koncentracija većine sesncijalnih teških metala utvrđena je u lisnatom povrću.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek