Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571469

Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac


Gross-Bošković, Andrea; Lončarić, Zdenko; Jurković, Zorica
Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac // Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane". / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 25-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 571469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac
(Flour and vegetables in transfer of heavy metals into food chain)

Autori
Gross-Bošković, Andrea ; Lončarić, Zdenko ; Jurković, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane". / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 25-26

ISBN
978-953-6331-99-4

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
teški metali ; pšenica brašno ; povrće
(heavy metals ; wheat ; flour ; vegetables)

Sažetak
Kako bi utvrdili količine i vrste teških metala u različitim tipovima brašna i vrstama povrća provedene su, u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, dvije studije. Ispitivanja toksičnih i esencijalnih teških metala u zrnu pšenice porvedena su na 5 proizvodnih površina za 4 izabrane sorte pšenice. Laboratorijskim analizama utvrđena je koncentracija ukupnih teških metala i biljci pristupačnih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb). Prilikom ispitavanja teških metala u povrću, analizirano je povrće sa ukupno 29 proizvodnih površina. Obuhvaćene su tri različite grupe povrća - lisnato, korjenasto i plodovito. Ukupna koncentracija svih navedenih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Mo, Cd, Pb, Cr) u tvrđena je u konzumnim dijelovima uzorkovanog povrća (korijen, lukovica, list ili plod) nakon razaranja biljnog uzorka mikrovalnom digestijom. Rezultati oba projekta statistički su analizirani uporabom SAS for Windows, dok su statističke značajnosti utvrđene testom ANOVA, korelacijama i regresijskim analizama. Ovisnosti analiziranih svojstava prikazane su regresijskim modelima. Najveće koncentracije teških metala utvrđene su u posijama i stočnom brašnu, te u integralnom brašnu jedne sorte pšenice, a najniže u brašnima tipa T850 i T550. Koncentracija teških metala značajno ovisi o vrsti povrća i konzumnom dijelu te su najniže u plodovitom povrću, a značajno više i lisnatom i korjenastom. Najviša koncentracija većine sesncijalnih teških metala utvrđena je u lisnatom povrću.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Gross-Bošković, Andrea; Lončarić, Zdenko; Jurković, Zorica
Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac // Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane". / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 25-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Gross-Bošković, A., Lončarić, Z. & Jurković, Z. (2011) Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac. U: Kralik, G. (ur.)Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"..
@article{article, author = {Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Kralik, G.}, year = {2011}, pages = {25-26}, keywords = {te\v{s}ki metali, p\v{s}enica bra\v{s}no, povr\'{c}e}, isbn = {978-953-6331-99-4}, title = {Bra\v{s}no i povr\'{c}e u transferu te\v{s}kih metala u prehrambeni lanac}, keyword = {te\v{s}ki metali, p\v{s}enica bra\v{s}no, povr\'{c}e}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Kralik, G.}, year = {2011}, pages = {25-26}, keywords = {heavy metals, wheat, flour, vegetables}, isbn = {978-953-6331-99-4}, title = {Flour and vegetables in transfer of heavy metals into food chain}, keyword = {heavy metals, wheat, flour, vegetables}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font