Pregled bibliografske jedinice broj: 571160
Sadržaj olova, kadmija i žive u različitim vrstama meda županija kontinentalne Hrvatske
Sadržaj olova, kadmija i žive u različitim vrstama meda županija kontinentalne Hrvatske // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 1; 7-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 571160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj olova, kadmija i žive u različitim vrstama meda županija kontinentalne Hrvatske
(Content of elements cadmium, lead and mercury in different honey types from counties of continental Croatia)
Autori
Bilandžić, Nina ; Sedak, Marija ; Đokić, Đokić ; Končurat, Ana ; Brstilo, Mate
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43
(2012), 1;
7-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Med; kadmij; olovo; živa
(honey; cadmium; lead; mercury)
Sažetak
Med je sladak i gust prirodni proizvod pčela medarica (Apis mellifera) koje skupljaju nektar cvjetova poznat kao ljekoviti i energentki pripravak za ljudski organizam (Vanhanen i sur., 2011.). Uglavnom je sastavljen od fruktoze i glukoze (65 %) te 15 do 20 % vode ovisno od vrsti meda te vrlo malih količina bjelančevina (Silva i sur., 2009.). Sadržaj minerala u medu je vrlo nizak i kreće se od 0, 04 % u svjetlijim vrstama do 0, 2 % u tamnim vrstama meda (Fernández-Torres i sur., 2005.). Ljekovita i terapeutska svojstva medu daje sastav različitih minerala važnih za organizam kao što su željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar i fosfor, odnosno aminokiseline i visoko vrijedne organske kiselina kao što su jabučna, limunska i jantarna kiselina te vitamin C i elementi kompleksa vitamina B (niacin, pantotenska kiselina, biotin i folna kiselina). Jedna žlica meda (21 g) sadrži 0, 06 g bjelančevina, 17, 3 g ugljikohidrata te 0, 042 g prehrambenih vlakana (Med, 2011.). Najčešće vrste meda koje se proizvode u Republici Hrvatskoj su med od amorfe, bagrema, kestena, lipe te cvjetni (livadni) med, a u manjem obimu med od kadulje, ružmarina, vrijeska ili lavande koji su karakteristični za južni priobalni i otočki krški kraj (Med, 2011.). Bagremov med (Robinia pseudoacacia L.) je izrazito svijetle žute boje, blaga ugodna mirisa i okusa, te se zbog svojih osobina ubraja u najcjenjenije vrste meda. Ovaj med pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa. Kestenov med (Castanea sativa Mill.) je tamne boje koja varira ovisno o podneblju i godini, te je prepoznatljivog mirisa i karakterističnog gorkog okusa. Poznato je da povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav odnosno potiče rad crijeva, olakšava rad preopterećene jetre i žuči te štiti želučanu i crijevnu sluznicu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record