Pregled bibliografske jedinice broj: 571094
Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj
Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj // Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 141-149 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 571094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj
(Food safety and quality management in agro-food production chain – situation in Croatia)
Autori
Rukavina, Danijel ; Tutavac, Josip ; Bauman, Ingrid ; Srečec, Siniša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 141-149
ISBN
978-953-7878-01-6
Skup
47, hrvazski i 7. međunarodni simpozij agronoma, 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
poljoprivredno-prehrambeni proizvodni lanac ; upravljanje rizicima ; sljedivost ; prehrambeni incidenti ; sigurnost hrane
(agro-food production chain ; risk management ; traceability ; food incidents ; food safety)
Sažetak
U ovom radu obrađuje se osobitosti poljoprivredno-prehrambenog lanca i rizici od prehrambenih incidenata uzrokovanih djelovanjem bioloških, kemijskih i fizikalnih čimbenika u proizvodnji hrane. Posebno se obrađuje veza između pojedenih sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu i njihov utjecaj na vanjske i unutarnje atribute hrane. S aspekta poljoprivredne proizvodnje posebno se obrađuje učinak GGAP (Global Good Agricultural Practice, Globalna dobra poljoprivredna praksa) sustava, koji se od 2006. godine implementira u Republici Hrvatskoj. Implementacija GGAP sustava najviše se odražava na bolju usklađenost s propisima i na organizacijsku efikasnost. Učinak na poboljšanje komunikacije, povećanje prihoda i povećanje prodaje je osrednji. Očekivanja proizvođača koji planiraju skupnu certifikaciju svoje proizvodnje po GGAP sustavu koju objedinjuje njihova zadruga podudaraju se s percepcijama zaposlenika i menadžmenta dviju organizacija koje su implementirale GGAP sustav.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
Napomena
This paper is a part of dissemination of TEMPUS project “Improving Academia-Industry Links in Food Safety and Quality Management (158714 –TEMPUS-1-2009-1-ES-TEMPUS-JPHES).
POVEZANOST RADA
Projekti:
158714 –TEMPUS-1-2009-1-ES-TEMPUS-JPHES
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb