Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571094

Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj


Rukavina, Danijel; Tutavac, Josip; Bauman, Ingrid; Srečec, Siniša
Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj // Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 141-149 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 571094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj
(Food safety and quality management in agro-food production chain – situation in Croatia)

Autori
Rukavina, Danijel ; Tutavac, Josip ; Bauman, Ingrid ; Srečec, Siniša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 141-149

ISBN
978-953-7878-01-6

Skup
47, hrvazski i 7. međunarodni simpozij agronoma, 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
poljoprivredno-prehrambeni proizvodni lanac ; upravljanje rizicima ; sljedivost ; prehrambeni incidenti ; sigurnost hrane
(agro-food production chain ; risk management ; traceability ; food incidents ; food safety)

Sažetak
U ovom radu obrađuje se osobitosti poljoprivredno-prehrambenog lanca i rizici od prehrambenih incidenata uzrokovanih djelovanjem bioloških, kemijskih i fizikalnih čimbenika u proizvodnji hrane. Posebno se obrađuje veza između pojedenih sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu i njihov utjecaj na vanjske i unutarnje atribute hrane. S aspekta poljoprivredne proizvodnje posebno se obrađuje učinak GGAP (Global Good Agricultural Practice, Globalna dobra poljoprivredna praksa) sustava, koji se od 2006. godine implementira u Republici Hrvatskoj. Implementacija GGAP sustava najviše se odražava na bolju usklađenost s propisima i na organizacijsku efikasnost. Učinak na poboljšanje komunikacije, povećanje prihoda i povećanje prodaje je osrednji. Očekivanja proizvođača koji planiraju skupnu certifikaciju svoje proizvodnje po GGAP sustavu koju objedinjuje njihova zadruga podudaraju se s percepcijama zaposlenika i menadžmenta dviju organizacija koje su implementirale GGAP sustav.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Napomena
This paper is a part of dissemination of TEMPUS project “Improving Academia-Industry Links in Food Safety and Quality Management (158714 –TEMPUS-1-2009-1-ES-TEMPUS-JPHES).



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ingrid Bauman (autor)

Avatar Url Siniša Srečec (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rukavina, Danijel; Tutavac, Josip; Bauman, Ingrid; Srečec, Siniša
Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj // Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 141-149 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Rukavina, D., Tutavac, J., Bauman, I. & Srečec, S. (2012) Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj. U: Pospišil, M. (ur.)Proceedings of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Rukavina, Danijel and Tutavac, Josip and Bauman, Ingrid and Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {141-149}, keywords = {poljoprivredno-prehrambeni proizvodni lanac, upravljanje rizicima, sljedivost, prehrambeni incidenti, sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {Upravljanje sigurno\v{s}\'{c}u i kvalitetom hrane u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu – stanje u Hrvatskoj}, keyword = {poljoprivredno-prehrambeni proizvodni lanac, upravljanje rizicima, sljedivost, prehrambeni incidenti, sigurnost hrane}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rukavina, Danijel and Tutavac, Josip and Bauman, Ingrid and Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {141-149}, keywords = {agro-food production chain, risk management, traceability, food incidents, food safety}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {Food safety and quality management in agro-food production chain – situation in Croatia}, keyword = {agro-food production chain, risk management, traceability, food incidents, food safety}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font