Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570898

ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA


Kovač, Eva
ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 570898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA
(DETERMINATION OF MINIMUM INHIBITORY AND MINIMUM BACTERICIDIAL CONCENTRATION OF ESSENTIAL OILS)

Autori
Kovač, Eva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
40

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
eterično ulje ružmarina; eterično ulje kadulje; eterično ulje cimeta; eterično ulje lavande; MBK; MIK; patogene bakterije
(essential oil of rosemary; sage essential oil; essential oil of cinnamon; lavender essential oil; MBC; MIC; pathogenic bacteria)

Sažetak
Brojne sastojke eteričnih ulja Europska komisija je registrirala kao dodatke za poboljšanje arome u namirnicama, a američka Agencija za hranu i lijekove im je dodijelila GRAS (generally recognized as safe ; općenito prihvaćen kao siguran) status, pa ipak neka istraživanja upućuju na iritaciju i toksičnost. Prije šire uporabe eteričnih ulja, potrebna su dodatna istraživanja kojima se mora potvrditi sigurnost njihove primjene. Stoga je svrha ovog rada bila odrediti minimalne inhibitorne (MIK) i minimalne bakteriocidne (MBK) koncentracije eteričnih ulja kadulje, ružmarina, cimeta i lavande. Preliminarnim istraživanjima, disk-difuzijskom metodom, dokazana su antibakterijska svojstva odabranih eteričnih ulja, a metodom dilucije minimalne inhibitorne i minimalne bakteriocidne koncentracije na rast test mikroorganizama Escherichia coli 3014, Staphylococcus aureus 3048, Salmonella sp. 3064, Pseudomonas aeruginosa 3024 i Listeria monocytogenes ATCC 2256. Dobiveni rezultati pokazuju da je pri koncentracijama od 2, 5% (vol/vol) za eterično ulje ružmarina i pri 0, 3125 % (vol/vol) za kadulju, lavandu i cimet postignuto bakteriocidno djelovanje na rast test mikroorganizama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Eva
ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kovač, E. (2011) 'ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Eva}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {eteri\v{c}no ulje ru\v{z}marina, eteri\v{c}no ulje kadulje, eteri\v{c}no ulje cimeta, eteri\v{c}no ulje lavande, MBK, MIK, patogene bakterije}, title = {ODRE\DJIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERI\v{C}NIH ULJA}, keyword = {eteri\v{c}no ulje ru\v{z}marina, eteri\v{c}no ulje kadulje, eteri\v{c}no ulje cimeta, eteri\v{c}no ulje lavande, MBK, MIK, patogene bakterije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Eva}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {essential oil of rosemary, sage essential oil, essential oil of cinnamon, lavender essential oil, MBC, MIC, pathogenic bacteria}, title = {DETERMINATION OF MINIMUM INHIBITORY AND MINIMUM BACTERICIDIAL CONCENTRATION OF ESSENTIAL OILS}, keyword = {essential oil of rosemary, sage essential oil, essential oil of cinnamon, lavender essential oil, MBC, MIC, pathogenic bacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font