Pregled bibliografske jedinice broj: 570894
In vitro i in vivo ispitivanja funkcionalnih svojstava izolata bakterija mliječne kiseline
In vitro i in vivo ispitivanja funkcionalnih svojstava izolata bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 570894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro i in vivo ispitivanja funkcionalnih svojstava izolata bakterija mliječne kiseline
(In vitro and in vivo testing of functional characteristics of isolates of lactic acid bacteria)
Autori
Andrić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2011
Stranica
38
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
in vitro i in vivo adhezija; L. acidophilus; probiotik.
(in vitro and in vivo adhesion; L. acidophilus; probiotic.)
Sažetak
U ovom je radu istražena adhezija bakterijskoj soja L. acidophilus KA1 izoliranog iz domaćih kobasica sa područja Varaždinske županije na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo uvjetima, te negova sposobnost da preživi uvjete u intestinalnom traktu. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. acidophilus KA1 pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroorganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (22, 45 g/L) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. acidophilus KA1 uspješno preživljava u gastrointestinalnom traktu miša i zadovoljava neke od selekcijskih kriterija za izbor probiotičkih sojeva te se može zaključiti da je L. acidophilus KA1 potencijalni probiotički soj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)