Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570890

In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU


Memudu, Folashade Sabina
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 570890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU
(In-situ INHIBITION of Staphylococcus aureus IN MILK)

Autori
Memudu, Folashade Sabina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.02

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
Staphylococcus aureus; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svježe sirovo mlijeko
(Staphylococcus aureus; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antistafilokokna svojstva u svježem sirovom mlijeku. S obzirom da je S. aureus najčešće izolirani uzročnik subkliničkog i kliničkog mastitisa muznih životinja, ta patogena bakterija u današnjim uvjetima proizvodnje mlijeka vrlo često kontaminira sirovo mlijeko. U odnosu na ostale patogene bakterije koje mogu kontaminirati mlijeko, za nastanak bolesti infektivni broj S. aureus bakterija relativno je velik (~105 cfu/mL/g). U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, a to se postiže primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje su sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, a svojom metaboličkom aktivnošću (organske kiseline, bakteriocini) sprječavaju kvarenje i produžuju vijek hrane, te dokazano imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom režimu proizvodnje tradicionalnog svježeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Staphylococcus aureus u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Memudu, Folashade Sabina
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Memudu, F. (2012) 'In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Memudu, Folashade Sabina}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {Staphylococcus aureus, inhibicija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}e sirovo mlijeko}, title = {In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU}, keyword = {Staphylococcus aureus, inhibicija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}e sirovo mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Memudu, Folashade Sabina}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {Staphylococcus aureus, inhibition, lactic acid bacteria, fresh raw milk}, title = {In-situ INHIBITION of Staphylococcus aureus IN MILK}, keyword = {Staphylococcus aureus, inhibition, lactic acid bacteria, fresh raw milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font