Pregled bibliografske jedinice broj: 570890
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 570890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU
(In-situ INHIBITION of Staphylococcus aureus IN MILK)
Autori
Memudu, Folashade Sabina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.02
Godina
2012
Stranica
30
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
Staphylococcus aureus; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svježe sirovo mlijeko
(Staphylococcus aureus; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antistafilokokna svojstva u svježem sirovom mlijeku. S obzirom da je S. aureus najčešće izolirani uzročnik subkliničkog i kliničkog mastitisa muznih životinja, ta patogena bakterija u današnjim uvjetima proizvodnje mlijeka vrlo često kontaminira sirovo mlijeko. U odnosu na ostale patogene bakterije koje mogu kontaminirati mlijeko, za nastanak bolesti infektivni broj S. aureus bakterija relativno je velik (~105 cfu/mL/g). U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, a to se postiže primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje su sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, a svojom metaboličkom aktivnošću (organske kiseline, bakteriocini) sprječavaju kvarenje i produžuju vijek hrane, te dokazano imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom režimu proizvodnje tradicionalnog svježeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Staphylococcus aureus u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)