Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570692

Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka


Tea Marković
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 570692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka
(Benefits of organic cow's milk)

Autori
Tea Marković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2011

Stranica
25

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
mlijeko; ekološka proizvodnja; konvencionalna proizvodnja
(milk; oranic production; conventional production)

Sažetak
Mlijeko, jedna od najstarijih i najkorištenijih, a ujedno i najpotpunijih prehrambenih namirnica, pronalazi svoje mjesto i u ekološkoj proizvodnji. Sve češći prehrambeni skandali rezultirali su nepovjerenjem kupaca prema masovno proizvedenoj hrani, te se stoga potrošači okreću kupovini ekoloških proizvoda. Ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka obilježava briga o okolišu i dobrobiti krava, a temelji se na zatvorenom krugu proizvodnje. Ekološko mlijeko postiže daleko višu cijenu na tržištu od konvencionalnog, a mnogi kupci vjeruju kako dobivaju kvalitetniji i „zdraviji“ proizvod. Brojna istraživanja su pokazala veći udio poželjnih masnih kiselina (omega-3 masnih kiselina), a sniženi udio nepoželjnih zasićenih masnih kiselina u ekološki proizvedenom mlijeku u usporedbi s konvencionalnim. To ide u prilog ekološkom mlijeku budući da omega-3 kiseline smanjuju upalne procese te rizik od različitih srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara. Razlike u sastavu mlijeka iz ova dva različita sustava su ponajviše uvjetovane drugačijom hranidbom, budući da se u ekološkoj proizvodnji mlijeka krave hrane pretežito ispašom, odnosno voluminoznim krmivima, dok u konvencionalnoj proizvodnji prevladava hranidba krepkim krmivima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Miljenko Konjačić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tea Marković
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tea Marković (2011) 'Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {25}, keywords = {mlijeko, ekolo\v{s}ka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja}, title = {Prednosti i nedostaci ekolo\v{s}ki proizvedenog kravljeg mlijeka}, keyword = {mlijeko, ekolo\v{s}ka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {25}, keywords = {milk, oranic production, conventional production}, title = {Benefits of organic cow's milk}, keyword = {milk, oranic production, conventional production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font