Pregled bibliografske jedinice broj: 570692
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 570692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka
(Benefits of organic cow's milk)
Autori
Tea Marković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Konjačić, Miljenko
Ključne riječi
mlijeko; ekološka proizvodnja; konvencionalna proizvodnja
(milk; oranic production; conventional production)
Sažetak
Mlijeko, jedna od najstarijih i najkorištenijih, a ujedno i najpotpunijih prehrambenih namirnica, pronalazi svoje mjesto i u ekološkoj proizvodnji. Sve češći prehrambeni skandali rezultirali su nepovjerenjem kupaca prema masovno proizvedenoj hrani, te se stoga potrošači okreću kupovini ekoloških proizvoda. Ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka obilježava briga o okolišu i dobrobiti krava, a temelji se na zatvorenom krugu proizvodnje. Ekološko mlijeko postiže daleko višu cijenu na tržištu od konvencionalnog, a mnogi kupci vjeruju kako dobivaju kvalitetniji i „zdraviji“ proizvod. Brojna istraživanja su pokazala veći udio poželjnih masnih kiselina (omega-3 masnih kiselina), a sniženi udio nepoželjnih zasićenih masnih kiselina u ekološki proizvedenom mlijeku u usporedbi s konvencionalnim. To ide u prilog ekološkom mlijeku budući da omega-3 kiseline smanjuju upalne procese te rizik od različitih srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara. Razlike u sastavu mlijeka iz ova dva različita sustava su ponajviše uvjetovane drugačijom hranidbom, budući da se u ekološkoj proizvodnji mlijeka krave hrane pretežito ispašom, odnosno voluminoznim krmivima, dok u konvencionalnoj proizvodnji prevladava hranidba krepkim krmivima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)