Pregled bibliografske jedinice broj: 570418
Mogućnost upotrebe propolisa u zaštiti drva
Mogućnost upotrebe propolisa u zaštiti drva, 2011., diplomski rad, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 570418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost upotrebe propolisa u zaštiti drva
(The possible use of propolis in wood preservation)
Autori
Mandić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2011
Stranica
VII + 32
Mentor
Despot, Radovan
Neposredni voditelj
Hasan, Marin
Ključne riječi
bijela trulež; propolis; Pinus sylvestris; saharoza; smeđa trulež; vakuumska impregnacija; zaštita drva
(White rot; propolis; Pinus sylvestris; sucrose; brown rot; vacuum impregnation; wood protection)
Sažetak
Propolis je poznat po svojim fungicidnim i baktericidnim svojstvima, a ujedno je ekološki prihvatljiv jer je prirodni materijal. Iz tog je razloga cilj ovoga istraživanja bio ispitati fungicidnost propolisa pri zaštiti drva. Propolis je otapan u alkoholu u 15 postotnom omjeru te su uzorci bjeljike bijeloga bora (Pinus sylvestris) tretirani vakumskim postupkom, odnosno postupkom 30 minutnog potapanja. Uz propolis također su se ispitivala svojstva konzumnog bijelog šećera (saharoze) kao sredstva za smanjenje učinka biološke razgradnje. Tretirani uzorci izlagani su čistoj kulturi gljive smeđe truleži Poria placenta, te miceliju gljive bijele truleži Trametas versicolor. Gubitkom mase uzoraka nakon izlaganja gljivama određena je biološka otpornost propolisom i šećerom zaštićenih uzoraka protiv navedenih ksilofagnih gljiva. Analizom dobivenih rezultata, potvrđena je statistički značajno poboljšana biološka otpornost propolisom zaštićenih uzoraka protiv navedenih gljiva bez obzira na metodu zaštite. Pokazalo se da je najbolja metoda zaštite impregniranje propolisom, pošto je kod tih uzoraka gubitak mase bio najmanji. Kod metode potapanja gubitak mase je bio nešto veći, ali opet značajno manji od gubitka mase uzoraka tretiranih konzumnim šećerom. Sve metode su imale manji gubitak mase u odnosu na gubitak mase kontrolnih uzoraka koji nisu bili zaštićeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
068-0682109-2097 - Trajnost ekološki zaštićenog i modificiranog drva (Trajković, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije