Pregled bibliografske jedinice broj: 57025
PRIMJENA PŠENIČNE KLICE U PROIZVODNJI FLIPSA I RAVNOG KRUHA
PRIMJENA PŠENIČNE KLICE U PROIZVODNJI FLIPSA I RAVNOG KRUHA // Sažeci radova, 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prarade brašna "Brašno-Kruh '99" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 57025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA PŠENIČNE KLICE U PROIZVODNJI
FLIPSA I RAVNOG KRUHA
(APPLICATION OF WHEAT GERM IN FLIPS AND FLAT BREAD)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci radova, 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prarade brašna "Brašno-Kruh '99"
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999
Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prarade brašna "Brašno-Kruh '99"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenična klica; filps; ravni kruh
(wheat germ; flips; flat bread)
Sažetak
Pšenične klice su radi svoje visoke nutritivne vrijednosti našle primjenu u mnogim proizvodima, pa tako i u pekarskim. Dodatak pšenične klice povećava udio proteina, mineralnih tvari i masti, a smanjuje udio škroba. Uz to dolazi i do poboljšanja okusa.
U radu su ispitane mogućnosti primjene sirove pšenične klice u izradi flipsa na bazi kukuruznog griza i ravnog kruha proizvedenog od pšeničnog brašna, procesom ekstrudiranja. Rezultati ispitivanja su pokazali, da je moguće dobiti tehnološki dobar flips primjenom 12,5 % pšeničnih klica u smjesi s kukuruznim grizom. Za izradu ravnog kruha dobrih senzorskih svojstava može se dodati i do 30 % pšenične klice.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)