Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569987

Razlike u sadržaju masti u mišićnom tkivu prsa i zabatka kod brojlerskih pilića


Strakova, Eva; Suchy, Pavel; Mas, Nora; Šerman, Vlasta; Večerek, Vladimir; Kroupa, Leo
Razlike u sadržaju masti u mišićnom tkivu prsa i zabatka kod brojlerskih pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 1 (2011), 9-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 569987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u sadržaju masti u mišićnom tkivu prsa i zabatka kod brojlerskih pilića
(Differences in fat content and fatty acid composition of breast and tigh muscles in broiler chickens)

Autori
Strakova, Eva ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Šerman, Vlasta ; Večerek, Vladimir ; Kroupa, Leo

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 1 (2011); 9-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
brojlerski pilići; mišićno tkivo prsa i zabataka; sadržaj i kvaliteta
(broiler chickens; breast and thigh muscles; the muscle fat content and quality)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u sastavu masnih kiselina masti mišićnog tkiva prsa i zabataka u pjetlića hibridne kombinacije ROSS 308. U 40. danu tova pjetlići su postigli prosječnu živu masu od 2.829 ± 0.299 g. Iz rezultata istraživanja proizlazi da mišićno tkivo zabataka sadrži statistički visoko značajno veću (P ≤ 0.01) količinu masti (82.64 g/kg) u usporedbi s mišićnim tkivom prsa (14.28 g/kg). Na temelju analiza utvrđeno je da postoje razlike i u kakvoći, tj. u sastavu masnih kiselina (FA). Ove su razlike visoko značajno veće (P ≤ 0.01) u udjelu nezasićenih (NeFA) masnih kiselina u mišićnom tkivu zabataka (64.59 ± 4.706 g/100 g masti), u usporedbi s mašću mišićnog tkiva prsa (54.09 ± 4.691 g/100 g masti). Mast mišićnog tkiva zabataka pokazala je statistički visoko značajno veći (P ≤ 0.01) udio mononezasićenih (MUFA) masnih kiselina (38.29 ± 4.757 g/100 g masti) i statistički značajno veći (P ≤ 0.05) udio polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina (26.29 ± 2.580 g/100 g masti) u usporedbi s mišićnim tkivom prsa (30.90 ± 4.199 g/100 g masti i 23.192 ± 2.304 g/100 g masti). Mast mišićnog tkiva zabataka sadržavala je i visoko značajno veći (P ≤ 0.01) udio n-6 FA (23.99 ± 2.331 g/100 g masti) i n-9 FA (38.29 ± 4.757 g/100 g masti), u usporedbi s mašću mišićnog tkiva prsa (20.92 ± 2.084 g/100 g masti i 30.90 ± 4.199 g/100 g masti). Kod n-3 FA nisu ustanovljene statistički značajne razlike između prosječnih vrijednosti mišićnog tkiva zabataka (2.30 ± 0.254 g/100 g masti) i mišićnog tkiva prsa (2.26 ± 0.263 g/100 g masti). Unatoč većem udjelu PUFA, u mišićnom tkivu zabataka pilića bio je hranidbeno povoljniji omjer n-3 FA:n-6 FA kod mišićnog tkiva prsa (1:9.25), u usporedbi s mišićnim tkivom zabataka(1:10.43). Iz rezultata istraživanja proizlazi da je, s gledišta prehrane ljudi, mišićno tkivo prsa dijetetski povoljnije od mišićnog tkiva zabataka ne samo zbog nižeg sadržaja ukupne mišićne masti već i zbog povoljnijeg omjera n-3 FA : n-6 FA.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strakova, Eva; Suchy, Pavel; Mas, Nora; Šerman, Vlasta; Večerek, Vladimir; Kroupa, Leo
Razlike u sadržaju masti u mišićnom tkivu prsa i zabatka kod brojlerskih pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 1 (2011), 9-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Strakova, E., Suchy, P., Mas, N., Šerman, V., Večerek, V. & Kroupa, L. (2011) Razlike u sadržaju masti u mišićnom tkivu prsa i zabatka kod brojlerskih pilića. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 1, 9-16.
@article{article, author = {Strakova, Eva and Suchy, Pavel and Mas, Nora and \v{S}erman, Vlasta and Ve\v{c}erek, Vladimir and Kroupa, Leo}, year = {2011}, pages = {9-16}, keywords = {brojlerski pili\'{c}i, mi\v{s}i\'{c}no tkivo prsa i zabataka, sadr\v{z}aj i kvaliteta}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Razlike u sadr\v{z}aju masti u mi\v{s}i\'{c}nom tkivu prsa i zabatka kod brojlerskih pili\'{c}a}, keyword = {brojlerski pili\'{c}i, mi\v{s}i\'{c}no tkivo prsa i zabataka, sadr\v{z}aj i kvaliteta} }
@article{article, author = {Strakova, Eva and Suchy, Pavel and Mas, Nora and \v{S}erman, Vlasta and Ve\v{c}erek, Vladimir and Kroupa, Leo}, year = {2011}, pages = {9-16}, keywords = {broiler chickens, breast and thigh muscles, the muscle fat content and quality}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Differences in fat content and fatty acid composition of breast and tigh muscles in broiler chickens}, keyword = {broiler chickens, breast and thigh muscles, the muscle fat content and quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font