Pregled bibliografske jedinice broj: 569981
Masne kiseline u mišićnim tkivima prenate divljači
Masne kiseline u mišićnim tkivima prenate divljači // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 2 (2010), 63-69 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 569981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Masne kiseline u mišićnim tkivima prenate divljači
(Fatty acids in the tissue of feathered game)
Autori
Straková, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchý, Pavel ; Mas, Nora ; Vitula, František ; Večerek, Vladimir
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 2
(2010);
63-69
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pernata divljač; prsni mišić; mišić buta; mast; masne kiseline
(feathered game; breast muscle; tigh muscle; fat; fatty acids)
Sažetak
U radu je istražen sastav masnih kiselina u mesu biserke (Numida meleagris), običnog fazana (Phasianus colchicus), japanske prepelice (Coturnix coturnix japonica), jarebice čukare (Alectoris chucar), trčke skvržulje (Perdix perdix) i divljeg purana (Meleagris gallopavo). Istražena je razlika između sastava masnih kiselina u prsnom mišiću i mišićju buta svake vrste posebno, a dobivene razlike uspoređene su i između svih vrsta. U mastima istraživanih vrsta pernate divljači praćen je sadržaj zasićenih i nazasićenih masnih kiselina te sadržaj pojedinačnih masnih kiselina iz skupine MUFA i PUFA. S aspekta ishrane ljudi interes je bio usmjeren posebice na sadržaj masnih kiselina iz skupine ω-9, ω-6 i ω-3 te na međusobni odnos ω-3/ω-6 masnih kiselina. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja procijenjena je nutritivna vrijednost masti u mesu navedene pernate divljači.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb