Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569976

Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja


Suchý, Pavel; Mas, Nora; Straková, Eva; Šerman, Vlasta; Jůzl, Radovan; Večerek, Vladimir; Herzig, Ivan
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 2 (2010), 103-111 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 569976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja
(Comparison of nutritional value of pea (Pisum sativum L.) with soybean (Glycine max L.) and its use in livestock nutrition)

Autori
Suchý, Pavel ; Mas, Nora ; Straková, Eva ; Šerman, Vlasta ; Jůzl, Radovan ; Večerek, Vladimir ; Herzig, Ivan

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 2 (2010); 103-111

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
grašak; soja; bjelančevine; aminokiseline
(pea; soybean; protein; aminoacids)

Sažetak
U radu se na temelju vlastitih istraživanja procjenjuje hranidbena vrijednost jedanaest sorti graška (Pisum sativum L.) ; Zekon, Herold, Sponsor, Hardy, Terno, Baryton, Tudor, Concorde, Proplet, Slovan i Sully. Dobiveni rezultati uspoređuju se s hranidbenom vrijednošću osam sorti soje ; Rita, Tundra, Moravia, Quito, Eirin, Korada, Bohemia i Vision. Kako se u istraživanju procjenjuju bjelančevinasta krmiva u svim navedenim sortama određena je količina sirove bjelančevine a njena kakvoća ocijenjena je prema sastavu esencijalnih aminokiselina. Na temelju dobivenih rezultata izvršena je procjena međusortne varijabilnosti i dat prijedlog za najpogodnije sorte graška s aspekta hranidbe životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Suchý, Pavel; Mas, Nora; Straková, Eva; Šerman, Vlasta; Jůzl, Radovan; Večerek, Vladimir; Herzig, Ivan
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 2 (2010), 103-111 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Suchý, P., Mas, N., Straková, E., Šerman, V., Jůzl, R., Večerek, V. & Herzig, I. (2010) Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 2, 103-111.
@article{article, author = {Such\'{y}, Pavel and Mas, Nora and Strakov\'{a}, Eva and \v{S}erman, Vlasta and J\r{u}zl, Radovan and Ve\v{c}erek, Vladimir and Herzig, Ivan}, year = {2010}, pages = {103-111}, keywords = {gra\v{s}ak, soja, bjelan\v{c}evine, aminokiseline}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Usporedba hranidbene vrijednosti gra\v{s}ka (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo kori\v{s}tenje u hranidbi \v{z}ivotinja}, keyword = {gra\v{s}ak, soja, bjelan\v{c}evine, aminokiseline} }
@article{article, author = {Such\'{y}, Pavel and Mas, Nora and Strakov\'{a}, Eva and \v{S}erman, Vlasta and J\r{u}zl, Radovan and Ve\v{c}erek, Vladimir and Herzig, Ivan}, year = {2010}, pages = {103-111}, keywords = {pea, soybean, protein, aminoacids}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Comparison of nutritional value of pea (Pisum sativum L.) with soybean (Glycine max L.) and its use in livestock nutrition}, keyword = {pea, soybean, protein, aminoacids} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font