Pregled bibliografske jedinice broj: 569976
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 2 (2010), 103-111 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 569976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja
(Comparison of nutritional value of pea (Pisum sativum L.) with soybean (Glycine max L.) and its use in livestock nutrition)
Autori
Suchý, Pavel ; Mas, Nora ; Straková, Eva ; Šerman, Vlasta ; Jůzl, Radovan ; Večerek, Vladimir ; Herzig, Ivan
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 2
(2010);
103-111
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
grašak; soja; bjelančevine; aminokiseline
(pea; soybean; protein; aminoacids)
Sažetak
U radu se na temelju vlastitih istraživanja procjenjuje hranidbena vrijednost jedanaest sorti graška (Pisum sativum L.) ; Zekon, Herold, Sponsor, Hardy, Terno, Baryton, Tudor, Concorde, Proplet, Slovan i Sully. Dobiveni rezultati uspoređuju se s hranidbenom vrijednošću osam sorti soje ; Rita, Tundra, Moravia, Quito, Eirin, Korada, Bohemia i Vision. Kako se u istraživanju procjenjuju bjelančevinasta krmiva u svim navedenim sortama određena je količina sirove bjelančevine a njena kakvoća ocijenjena je prema sastavu esencijalnih aminokiselina. Na temelju dobivenih rezultata izvršena je procjena međusortne varijabilnosti i dat prijedlog za najpogodnije sorte graška s aspekta hranidbe životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina