Pregled bibliografske jedinice broj: 569947
Utjecaj fizikalnih svojstava zrna Bc hibrida kukuruza na proizvodnost nesilica
Utjecaj fizikalnih svojstava zrna Bc hibrida kukuruza na proizvodnost nesilica, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 569947 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj fizikalnih svojstava zrna Bc hibrida kukuruza na proizvodnost nesilica
(Effect of physical properties of Croatian corn hybrids on laying hens production performance)
Autori
Aleuš, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2011
Stranica
46
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Kljak, Kristina
Ključne riječi
zrno kukuruza; fizikalna svojstva; nesilice; proizvodna svojstva
(corn kernel; physical properties; laying hens; production performance)
Sažetak
Zrno kukuruza je najzastupljenije krmivo u obroku za perad. Iako se prilikom sastavljanja obroka važnost posvećuje kemijskom sastavu zrna, novija istraživanja upućuju da i fizikalna svojstva utječu na hranjivu vrijednost obroka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike fizikalnih svojstava različitih hibrida kukuruza i njihov utjecaj na proizvodna svojstva kokoši nesilica. Ukupno 153 Hissex-Brown kokoši nesilica u vrhu nesivosti hranjeno je s 9 hranidbenih tretmana koji su se razlikovali samo u hibridu kukuruza (Bc 244, Bc 354, Bc 394, Bc 462, Bc 572, Bc 574, Bc 678, Pajdaš i Bc 38w). Fizikalna svojstva zrna kukuruza koja su određena su: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, gustoća zrna, flotacijski indeks, geometrijska srednja veličina čestica, tvrdoća zrna prema Stenvertu (vrijeme mljevenja, ukupni volumen svježe samljevenog zrna, odnos krupnih i sitnih čestica), te dimenzije i sferičnost zrna. Izuzevši Stenvertovo vrijeme mljevenja, utvrđeno je postojanje razlike između hibrida u ispitivanim fizikalnim svojstvima (P<0, 05), te povezanost između fizikalnih svojstava. Proizvodna svojstva nesilica (ukupna jajna masa (g/tjedan po kavezu), prosječna masa jaja (g), nesivost (%), dnevna konzumacija hrane (g) te konverzija hrane (g hrane/g jajne mase) razlikovala su se između ispitivanih hibrida (P<0, 0001) izuzevši nesivost. Korelacije utvrđene između fizikalnih svojstava i proizvodnih svojstava nesilica sugeriraju da se odabirom određenog hibrida i prema fizikalnim svojstvima uz kemijski sastav mogu postići bolji proizvodni rezultati kod nesilica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb