Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569213

Izolacija i karakterizacija autohtone populacije enterokoka iz Sira iz misine


Maksimović Žgomba, Ana
Izolacija i karakterizacija autohtone populacije enterokoka iz Sira iz misine, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 569213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija autohtone populacije enterokoka iz Sira iz misine
(Isolation and chracterisation of autochthonous population of enterococci from Cheese from sack)

Autori
Maksimović Žgomba, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna

Ključne riječi
Sir iz mišine; Enterococcus spp.; PCR
(Cheese from Sack; Enterococcus spp.; PCR)

Sažetak
Sir iz mišine je autohtoni hrvatski sir koji se proizvodi na ograničenom području, isključivo na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, od sirovog ovčjeg mlijeka (rjeđe kozjeg ili kravljeg), a specifičan miris i pikantan okus dobiva tokom zrenja u janjećoj koži (mišini). Kako bi sir mogao dobiti oznaku izvornosti, osigurati plasman i postići konkurentnost na tržištu, ali i radi očuvanja tradicije, nužno je uvođenje standarda u tehnologiju proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Da bi proizvodnja sira bila ujednačena bez odstupanja u kvaliteti, potrebno je izolirati matičnu kulturu dominantnih bakterija. Unutar skupine BMK, važnu ulogu u formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava ovog sira imaju vrste roda Enterococcus. Standardnim mikrobiološkim metodama je potvrđena prisutnost enterokoka u uzorcima mlijeka, u svježem siru te u siru tokom svih faza zrenja (nakon 15, 30, 45, 60 i 75 dana zrenja). Broj enterokoka u mlijeku iznosi 8, 24 log CFU/ml, dok se broj enterokoka u siru kretao od 7, 21 – 8, 39 log CFU/g. Svi su izolirani uzorci pokazali rast u NaCl i bili katalaza negativni, te su izabrani uzorci pokazali pripadnost Gram pozitivnim bakterijama što ukazuje na pripadnost rodu Enterococcus. PCR analizom za identifikaciju na razini roda za 69 uzoraka je potvrđena pripadnost rodu Enterococcus, dok je detektirano kako jedan uzorak ne pripada ovom rodu, unatoč pokazanim fiziološkim osobinama koje su karakteristične za taj rod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maksimović Žgomba, Ana
Izolacija i karakterizacija autohtone populacije enterokoka iz Sira iz misine, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maksimović Žgomba, A. (2011) 'Izolacija i karakterizacija autohtone populacije enterokoka iz Sira iz misine', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maksimovi\'{c} \v{Z}gomba, Ana}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {Sir iz mi\v{s}ine, Enterococcus spp., PCR}, title = {Izolacija i karakterizacija autohtone populacije enterokoka iz Sira iz misine}, keyword = {Sir iz mi\v{s}ine, Enterococcus spp., PCR}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maksimovi\'{c} \v{Z}gomba, Ana}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {Cheese from Sack, Enterococcus spp., PCR}, title = {Isolation and chracterisation of autochthonous population of enterococci from Cheese from sack}, keyword = {Cheese from Sack, Enterococcus spp., PCR}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font