Pregled bibliografske jedinice broj: 569205
Fenotipska i genotipska karakterizacija enterokoka u Istraskom siru
Fenotipska i genotipska karakterizacija enterokoka u Istraskom siru, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 569205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska i genotipska karakterizacija enterokoka u Istraskom siru
(Phenotypic and genotypic characterisation of enterococci in Istrian cheese)
Autori
Dulikravić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2011
Stranica
36
Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna
Ključne riječi
Istarski sir; Enterococcus; Lactobacillus; Lactococcus; E. faecalis; PCR
(Istrian cheese; Enterococcus; Lactobacillus; Lactococcus; E. faecalis; PCR)
Sažetak
Istarski sir je visokokvalitetni tradicionalni hrvatski proizvod koji se proizvodi iz nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegova specifična organoleptička svojstva pripisuju se metaboličkoj aktivnosti pojedinih autohtonih skupina bakterija mliječne kiseline (BMK) koje su prisutne u mlijeku i siru tijekom zrenja. Sastav i brojnost navedenih populacija varira tijekom procesa fermentacije i zrenja. Unutar skupine bakterija mliječne kiseline značajno mjesto zauzimaju bakterije roda Enterococcus, Lactobacillus i Lactococcus čija je brojnost utvrđena u uzorcima Istarskog sira sa gospodarstva 5 (G5) nakon 30, 60 i 90 dana zrenja. Brojnost enterokoka kretala se u rasponu od 6, 37 do 6, 56 log CFU/g sira, brojnost laktobacila u rasponu od 4, 56 do 5, 75 log CFU/g, a laktokoka od 6, 54 do 6, 94 log CFU/g sira. Izolati narasli na CATC podlozi analizirani su morfološkim fiziološkim te molekularnim metodama. Većina izolata (n= 29) karakterizirana je kao Gram pozitivni, katalaza negativni koki te su rasli u 6, 5 % otopini NaCl. PCR metodom potvrđena je identifikacija na razini roda. Svi analizirani izolati pripadaju bakterijama roda Enterococcus što ukazuje na visoku selektivnost CATC selektivne podloge korištene za izolaciju enterokoka. Izolati za koje je potvrđeno da pripadaju enterokokima svrstani su RAPD metodom u 4 različitih grupa čime se uspješno reducirao broj izolata za daljnje analize na razini vrste multiplex PCR metodom. Svi predstavnici gore navedenih grupa pripadaju vrsti E. faecalis.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirna Mrkonjić Fuka
(mentor)