Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569200

Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru


Špoljar, Martina
Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 569200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru
(Dynamic of enterococcal population in Istrian cheese)

Autori
Špoljar, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2011

Stranica
31

Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna

Ključne riječi
Istarski sir; Enterococcus sp.; PCR; RAPD
(Istrian cheese; Enterococcus sp.; PCR; RAPD)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline predmet su brojnih istraživanja obzirom na njihovu značajnu ulogu u fermentacijama komercijalno važnih mliječnih proizvoda. Istarski sir proizvodi se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegova specifična organoleptička svojstva ovise o metaboličkoj aktivnosti autohtonih populacija bakterija mliječne kiseline (BMK). Unutar skupine BMK značajno mjesto zauzimaju bakterije roda Enterococcus. Cilj ovog rada je utvrditi brojnost enterokoka u uzorcima sira nakon 30, 60 i 90 dana zrenja koji su prikupljeni sa obiteljsko- poljoprivrednoga gospodarstva (G6) na području Istre, te ih karakterizirati fiziološkim i molekularno-mikrobiološkim metodama. Brojnost enterokoka kretala se u rasponu od 6.19 log CFU/g do 6.94 log CFU/g zrelog sira. Izabrani izolati potvrđeni su kao Gram pozitivni, katalaza negativni koki koji su dalje pročišćeni do monokultura. Primjenom osnovne PCR metode potvrđena je identifikacija na razini roda. Svi analizirani izolati pripadaju bakterijama roda Enterococcus što ukazuje na visoku selektivnost CATC selektivne podloge korištene za izolaciju enterokoka. Prije PCR analize na razini vrste izvršena je RAPD analiza kojom je broj izolata grupiran u 9 različitih skupina.Svi reprezentativni predstavnici 9 grupa pripadaju vrsti E. faecalis.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špoljar, Martina
Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Špoljar, M. (2011) 'Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}poljar, Martina}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {Istarski sir, Enterococcus sp., PCR, RAPD}, title = {Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru}, keyword = {Istarski sir, Enterococcus sp., PCR, RAPD}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}poljar, Martina}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {Istrian cheese, Enterococcus sp., PCR, RAPD}, title = {Dynamic of enterococcal population in Istrian cheese}, keyword = {Istrian cheese, Enterococcus sp., PCR, RAPD}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font