Pregled bibliografske jedinice broj: 568911
Kokošje jaje kao funkcionalna namirnica
Kokošje jaje kao funkcionalna namirnica // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 53 (2011), 2; 93-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 568911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kokošje jaje kao funkcionalna namirnica
(Chicken egg as functional food)
Autori
Grčević, Manuela ; Gajčević-Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Ivanković, Stanko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 53
(2011), 2;
93-100
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
funkcionalna hrana ; kokošje jaje ; zdravlje
(functional food ; chicken egg ; health)
Sažetak
Posljednjih godina termin funkcionalna hrana sve je zastupljeniji u medijima i svakodnevnom životu što omogućava veću informiranost potrošača o dostupnosti funkcionalnih proizvoda na tržištu i njihovom pozitivnom djelovanju na zdravlje. Funkcionalna hrana je svaka hrana koja pored osnovnih nutritivnih sastojaka sadrži i komponente koje imaju pozitivno djelovanje na očuvanje zdravlja ili smanjenje rizika od razvoja bolesti. Kokošje jaje izvrstan je izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, vitamina A, B grupe, D i E kao i mineralnih tvari željeza, fosfora, kalija. Primjenom različitih obroka u hranidbi nesilica moguće je utjecati na promjenu sadržaja određenih hranjivih tvari u jajetu (masnih kiselina, vitamina topivih u mastima i mineralnih tvari) što omogućava proizvodnju jaja s povišenim udjelom poželjnih funkcionalnih sastojaka. Takva jaja na tržištu prehrambenih proizvoda predstavljaju funkcionalnu namirnicu koja je potrošačima lako dostupna i cijenom povoljna. Konzumacija funkcionalnih proizvoda pruža veću mogućnost preventivnog djelovanja u cilju očuvanja zdravlja. Ovaj rad prikazuje kratak pregled razvoja funkcionalnih hrane općenito, uporabe funkcionalnih sastojaka u hranidbi nesilica, proizvodnju jaja obogaćenih tim sastojcima te njihov utjecaj na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts, Food sci. and Tech. Abstracts, Agris