Pregled bibliografske jedinice broj: 568402
Značaj korisnih rizosfernih bakterija u poljoprivrednoj proizvodnji
Značaj korisnih rizosfernih bakterija u poljoprivrednoj proizvodnji, 2011., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 568402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj korisnih rizosfernih bakterija u poljoprivrednoj proizvodnji
(Plant growth promoting rhizobacteria in agriculture production)
Autori
Klarić, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
29
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
rizosfera; rizosferne bakterije koje potiću rast biljaka; mehanizmi djelovanja; primjena u poljoprivredi
(rhizosphere; plant growth-promoting bacteria; mechanisms of action; potential use in agriculture)
Sažetak
Proučavanje rizosfernih mikroorganizama predstavlja značajno i zanimljivo područje istraživanja sa ciljem prikupljanja informacija o njihovom utjecaju na plodnost tla, rast i razvoj biljaka, prinos i kvalitetu. Rizosfera predstavlja zonu tla uz biljno korijenje koja je pod direktnim utjecajem korijena. Najzastupljeniji mikroorganizmi u rizosferi su bakterije koje jednim imenom nazivamo rizosferne bakterije ili rizobakterije. Rizosferne bakterije mogu djelovati na biljku pozitivno ili negativno tj. mogu biti korisne ili štetne. Najproučavanija grupa korisnih rizosfernih bakterija su bakterije koje potiču rast biljaka. One svojim direktnim i indirektnim mehanizmima djelovanja pozitivno utječu na rast i razvoj biljaka. Fiksacija dušika, oslobađanje anorganski vezanog fosfora, proizvodnja siderofora, biljnih regulatora rasta i antibiotika jedni su od najznačajnijih mehanizama djelovanja navedenih bakterija. Poznavanjem mehanizama djelovanja rizosfernih bakterija koje potiču rast biljaka dobivamo uvid o mogućnostima njihove primjene u poljoprivrednoj proizvodnji u obliku bioloških sredstava za zaštitu bilja i gnojiva. Ovim preglednim radom na osnovu prikupljenih podataka prikazani su najznačajniji rodovi navedenih bakterija, mehanizmi njihova djelovanja i načini na koje čovjek može najbolje iskoristiti njihove potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)