Pregled bibliografske jedinice broj: 568097
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
CROSBI ID: 568097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa
(Functional foods in nutrition of people with diabetes)
Autori
Serdarušić, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek,
Datum
21.12
Godina
2011
Stranica
38
Mentor
Mandić, Milena L.
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
dijabetes; funkcionalna hrana; prehrana dijabetičara
(diabetes; functional foods; nutrition of diabetic)
Sažetak
Funkcionalnom hranom se može smatrati ona hrana koja ima utjecaj na jednu ili više funkcija u tijelu, iznad uobičajenog prehrambenog učinka, tako da poboljšava zdravlje i dobrobiti ili smanjuje rizik nastanka bolesti. Ona može biti namijenjena sveukupnoj populaciji ili specifičnoj skupini, kao što su u ovom slučaju oboljeli od dijabetesa. Dijabetes ili šećerna bolest kronična je bolest od koje oboljevaju ljudi različite dobi, neovisno o spolu. U svijetu, u ovom trenutku od šećerne bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, dok je taj broj u Republici Hrvatskoj negdje između 120 i 190 tisuća. Svakih 5 sekundi jedna osoba u svijetu oboli od dijabetesa. Ovaj broj dvostruko se povećao u odnosu na broj bolesnika prije 30 godina. Zastrašujuće podatke ove drastične progresije možemo povezati sa sjedilačkim načinom života, prehranom, pretilošću i stresom. Danak modernom životu i širenju dijabetesa, neizbježno plaćaju i djeca, koje je među oboljelima sve više. Svake godine se u oko 70 000 djece mlađe od 15 godina razvije dijabetes tipa 1, čija učestalost raste za oko 3 % godišnje. Od tipa dijabetesa 1 u Hrvatskoj svake godine oboli od 100 do 120 djece u dobi do 15 godina. Čimbenici rizika dijabetesa u djece su pretilost, ubrzani rast, fizička neaktivnost i neadekvatna prehrana, što je naročito izraženo u razvijenim zemljama. Većina oboljelih u odrasloj populaciji su bolesnici s dijabetesom tipa 2, kojemu je glavni razlog moderan način života. Dijabetes, odnosno inzulinska rezistencija jedan je od poremećaja koji zajedno s abdominalnom masnoćom, hipertenzijom (povišenim krvnim tlakom) i visokom razinom kolesterola u krvi čini takozvani metabolički sindrom, koji je zbog niza čimbenika povezan sa zapadnjačkim načinom života ; izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, te fizička neaktivnost. U ovom će se radu dati prikaz osnovnih karakteristika dijabetesa te specifičnosti prehrane oboljelih od dijabetesa, s naglaskom na funkcionalnu hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek