Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 567928

Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad


Molnar, Maja; Čačić, Milan
Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 2; 55-64 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 567928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad
(Biological activity of coumarin derivatives – a review)

Autori
Molnar, Maja ; Čačić, Milan

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 3 (2011), 2; 55-64

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kumarin ; metabolizam ; biološka aktivnost ; toksičnost
(coumarin ; metabolism ; biological activity ; toxicity)

Sažetak
Kumarin i njegovi derivati su široko rasprostranjeni u prirodi i nalazimo ih u mnoštvu različitih biljaka, voća i povrća. Kumarin i njegovi derivati pokazuju niz bioloških aktivnosti, međutim njegova upotreba je ograničena, a dopuštena koncentracija u namirnicama određena zakonom. Vrlo su se često kao model za proučavanje toksičnosti kumarina koristili štakori, ali novija istraživanja pokazuju da je metabolizam, a samim time i štetnost kumarina, kod ljudi i štakora, različita. Ovaj rad daje pregled osnovnih bioloških svojstava kumarina i njegovih derivata, kao i opis i specifičnosti metabolizma kumarina kod ljudi u odnosu na štakore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milan Čačić (autor)

Avatar Url Maja Molnar (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Molnar, Maja; Čačić, Milan
Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 2; 55-64 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Molnar, M. & Čačić, M. (2011) Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad. Croatian journal of food science and technology, 3 (2), 55-64.
@article{article, author = {Molnar, Maja and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Milan}, year = {2011}, pages = {55-64}, keywords = {kumarin, metabolizam, biolo\v{s}ka aktivnost, toksi\v{c}nost}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {3}, number = {2}, issn = {1847-3466}, title = {Biolo\v{s}ka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad}, keyword = {kumarin, metabolizam, biolo\v{s}ka aktivnost, toksi\v{c}nost} }
@article{article, author = {Molnar, Maja and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Milan}, year = {2011}, pages = {55-64}, keywords = {coumarin, metabolism, biological activity, toxicity}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {3}, number = {2}, issn = {1847-3466}, title = {Biological activity of coumarin derivatives – a review}, keyword = {coumarin, metabolism, biological activity, toxicity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font