Pregled bibliografske jedinice broj: 567928
Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad
Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 2; 55-64 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 567928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni
rad
(Biological activity of coumarin derivatives – a
review)
Autori
Molnar, Maja ; Čačić, Milan
Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 3
(2011), 2;
55-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kumarin ; metabolizam ; biološka aktivnost ; toksičnost
(coumarin ; metabolism ; biological activity ; toxicity)
Sažetak
Kumarin i njegovi derivati su široko rasprostranjeni u prirodi i nalazimo ih u mnoštvu različitih biljaka, voća i povrća. Kumarin i njegovi derivati pokazuju niz bioloških aktivnosti, međutim njegova upotreba je ograničena, a dopuštena koncentracija u namirnicama određena zakonom. Vrlo su se često kao model za proučavanje toksičnosti kumarina koristili štakori, ali novija istraživanja pokazuju da je metabolizam, a samim time i štetnost kumarina, kod ljudi i štakora, različita. Ovaj rad daje pregled osnovnih bioloških svojstava kumarina i njegovih derivata, kao i opis i specifičnosti metabolizma kumarina kod ljudi u odnosu na štakore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts