Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 567852

Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca


Findrik, Zvjezdana; Smailbegović, Emina; Prkačin, Mirjana; Vasić-Rački, Đurđa
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 61 (2012), 5-6; 273-280 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 567852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca
(Isolation and kinetic characterization of fumaraze from baker's yeast)

Autori
Findrik, Zvjezdana ; Smailbegović, Emina ; Prkačin, Mirjana ; Vasić-Rački, Đurđa

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 61 (2012), 5-6; 273-280

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
fumaraza ; pekarski kvasac ; izolacija proteina
(fumarase ; baker's yeast ; protein isolation)

Sažetak
U radu je opisan postupak pročišćavanja enzima fumaraze (fumarat-hidrataza, EC 4.2.1.2) iz pekarskog kvasca. Stanice kvasca su razbijane s pomoću tri metode: staklenim kuglicama, ultrazvukom te kombinacijom ovih dviju metoda. Frakcioniranje proteina provedeno je taloženjem s pomoću amonijeva sulfata, a fino pročišćavanje gel-filtracijskom kromatografijom na kolonama punjenim gelovima Sephadex G-50 i G-100. Primijenjenim tehnikama protein je pročišćen s ukupnim iskorištenjem od približno 25 %. Provedena je kinetička karakterizacija dobivenog enzima, te se pokazalo da su Michaelisove konstante za fumarnu i L-jabučnu kiselinu 5, 52 i 2, 00 mmoldm– 3. Biotransformacija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu katalizirana proèišæenom fumarazom provedena je u kotlastom reaktoru, gdje je postignuta ravnotežna konverzija 76, 5 % fumarne kiseline. Razvijen je matematički model procesa koji je dobro opisao eksperimentalne podatke. Utvrđeno je da tijekom ovog eksperimenta dolazi do deaktivacije enzima. Brzina deaktivacije opisana je modelom reakcije prvoga reda. Procijenjena konstanta deaktivacije fumaraze iznosi 0, 0031 min– 1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr silverstripe.fkit.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Findrik, Zvjezdana; Smailbegović, Emina; Prkačin, Mirjana; Vasić-Rački, Đurđa
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 61 (2012), 5-6; 273-280 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Findrik, Z., Smailbegović, E., Prkačin, M. & Vasić-Rački, Đ. (2012) Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 61 (5-6), 273-280.
@article{article, author = {Findrik, Zvjezdana and Smailbegovi\'{c}, Emina and Prka\v{c}in, Mirjana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2012}, pages = {273-280}, keywords = {fumaraza, pekarski kvasac, izolacija proteina}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {61}, number = {5-6}, issn = {0022-9830}, title = {Izolacija i kineti\v{c}ka karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca}, keyword = {fumaraza, pekarski kvasac, izolacija proteina} }
@article{article, author = {Findrik, Zvjezdana and Smailbegovi\'{c}, Emina and Prka\v{c}in, Mirjana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2012}, pages = {273-280}, keywords = {fumarase, baker's yeast, protein isolation}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {61}, number = {5-6}, issn = {0022-9830}, title = {Isolation and kinetic characterization of fumaraze from baker's yeast}, keyword = {fumarase, baker's yeast, protein isolation} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font