Pregled bibliografske jedinice broj: 567852
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 61 (2012), 5-6; 273-280 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 567852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz
pekarskog kvasca
(Isolation and kinetic characterization of fumaraze
from baker's yeast)
Autori
Findrik, Zvjezdana ; Smailbegović, Emina ; Prkačin, Mirjana ; Vasić-Rački, Đurđa
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 61
(2012), 5-6;
273-280
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
fumaraza ; pekarski kvasac ; izolacija proteina
(fumarase ; baker's yeast ; protein isolation)
Sažetak
U radu je opisan postupak pročišćavanja enzima fumaraze (fumarat-hidrataza, EC 4.2.1.2) iz pekarskog kvasca. Stanice kvasca su razbijane s pomoću tri metode: staklenim kuglicama, ultrazvukom te kombinacijom ovih dviju metoda. Frakcioniranje proteina provedeno je taloženjem s pomoću amonijeva sulfata, a fino pročišćavanje gel-filtracijskom kromatografijom na kolonama punjenim gelovima Sephadex G-50 i G-100. Primijenjenim tehnikama protein je pročišćen s ukupnim iskorištenjem od približno 25 %. Provedena je kinetička karakterizacija dobivenog enzima, te se pokazalo da su Michaelisove konstante za fumarnu i L-jabučnu kiselinu 5, 52 i 2, 00 mmoldm– 3. Biotransformacija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu katalizirana proèišæenom fumarazom provedena je u kotlastom reaktoru, gdje je postignuta ravnotežna konverzija 76, 5 % fumarne kiseline. Razvijen je matematički model procesa koji je dobro opisao eksperimentalne podatke. Utvrđeno je da tijekom ovog eksperimenta dolazi do deaktivacije enzima. Brzina deaktivacije opisana je modelom reakcije prvoga reda. Procijenjena konstanta deaktivacije fumaraze iznosi 0, 0031 min– 1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)