Pregled bibliografske jedinice broj: 56758
Alkoholna fermentacija sirutke s kvascem Saccharomyces cerevisiae dodatkom b-D-galaktozidaze u podlogu
Alkoholna fermentacija sirutke s kvascem Saccharomyces cerevisiae dodatkom b-D-galaktozidaze u podlogu, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 56758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkoholna fermentacija sirutke s kvascem Saccharomyces cerevisiae dodatkom b-D-galaktozidaze u podlogu
(Alcoholic Fermentation of Whey by Yeast Saccharomyces cerevisiae when added Enzyme b-D-Galactosidase)
Autori
Coce, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.10
Godina
2000
Stranica
47
Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; sirutka; laktoza; b-D-galaktozidaza; etanol
(Saccharomyces cerevisiae; whey; lactose; b-D-galactosidase; ethanol)
Sažetak
Ovaj rad se temelji na ispitivanju utjecaja koncentracije laktoze u podlozi pri različitim temperaturama na proces biosinteze etanola s kvascem Saccharomyces cerevisiae TVG4, dodatkom enzima b-D-galaktozidaze u podlogu. Fermentacije su vođene u statičkim i semiaerobnim uvjetima pri temperaturi od 30°C i 37°C.
Najbolji prinos alkohola u statičkim uvjetima dobiven je u podlozi sa 5% laktoze (0,9%(vol/vol)) kod 37°C, dok je u semiaerobnim uvjetima dobiveno najviše 5,4% (vol/vol) etanola u podlozi sa 10% laktoze kod 37°C.
Prirast biomase bio je bolji u semiaerobnim uvjetima nego u statičkim i iznosio je 7,4 g/L s.tv. kvasca, u podlozi s 10% laktoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058502
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Stehlik-Tomas
(mentor)